Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

glasamerike.net [ M.L.B. ]

06. 06. 2022. 21:41 >> 21:39
16

PORTPAROL STEJT DEPARTMENTA

"Zabrana leta suverena odluka Crne Gore"

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs, komentarišući ruske osude i prijetnje poslije otkazivanja posjete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, rekao je da su Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija "kao suverene države donijele suverene odluke o svom vazdušnom prostoru, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda". ​

"To su bile suverene odluke o vazdušnom prostoru te tri suverene države, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda. Pozivamo Srbiju da se usredsrijedi na svoj cilj članstva u Evropsku uniju, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope", naveo je Prajs, a prenosi Glas Amerike.

Kaže i da su SAD stalno pozivale Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom.

"I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost", poručio je Prajs.

Na pitanje kako će SAD i NATO zaštiti tri zemlje koje su zatvorile vazdušni prostor od ruskih prijetnji, Prajs kaže: 

"Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća. Juče smo obilježili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Sjeverne Makedonije u martu".

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније