Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela ]

04. 06. 2022. 15:50 >> 19:36

PISONERO

Inicijative koje vode saradnji korisne, sprovesti ih na inkluzivan način

Svaka inicijativa koja vodi ka dubljoj regionalnoj ekonomskoj integraciji može biti korisna, međutim, to bi trebalo sporovesti na inkluzivan način, u saradnji svih šest partnera na Zapadnom Balkanu, poručuje portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan. Ističe i da EU podržava zajedničko regionalno tržište oko kojeg su se dogovorili lideri Zapadnog Balkana na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji prije dvije godine. U Centru za evropske politike naglašavaju da bi svaka inicijativa koja okuplja sve zemlje, bila dobra vijest za region.

Regionalna integracija, zasnovana na pravilima EU i inkluzivnoj saradnji, može donijeti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju, poručuju u Briselu. Evropska komisija, kako naglašava portparolka Ana Pisonero Hernandez, u potpunosti podržava zajedničko regionalno tržište kako su se dogovorili lideri Zapadnog Balkana na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020.

"Komisija priznaje i žali zbog nedostatka napretka u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta između šest partnera sa Zapadnog Balkana. Ovaj nedostatak napretka sprečava značajne dobiti, posebno za poslovanje, investitore i potrošače. Svaka inicijativa koja vodi ka dubljoj regionalnoj ekonomskoj integraciji može biti korisna; međutim, to bi trebalo sporovesti na inkluzivan način, jer je jasno da će najveće koristi doći u saradnji svih šest partnera", kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Lideri Zapadnog Balkana stoga moraju da napreduju u sprovođenju Zajedničkog regionalnog tržišta, uz konstruktivan angažman svih strana. A da je svaka regionalna inicijativa koja bi okupila sve zemlje, uključujući i Otvoreni Balkan, dobra vijest za region, ocjenjuje programska direktorka Centra za evropske politike, Milena Lazarević.

"Ukoliko Crna Gora bude imala mogućnost da u okviru ove inicijative utiče pozitvno na njenu sadržinu naročito da se sama inicijativa učini kompatibilnijom sa našim procesom pristupanja EU mislim da to može biti dobra vijest i za Crnu Goru i za region", kazala je Lazarević.

Naglašava da je Berlinski process kao inicijativa koja podrazumjeva otvoreno regionalno tržište, pod okriljem EU bila pravilnija i ispravnija, međutim da nije zaživjela zbog spora Srbije i Kosova.

"Otvoreni Balkan može da se približi inicijativi zajedničkog regionalnog tržišta. Ja vjerujem da Otvoreni Balkan jedino i ima pravu perspektivu i jedino i može da bude stvarno dobra vijest za sve nas ukoliko se on u narednih nekoliko godina izjednači sa inicijativom zajdničkog regionalnog tržišta", kazala je Lazarević.

No, zajedičko tržište bi bilo izuzetno teško graditi ukoliko ne dođe do usklađivanja svih zemalja regiona sa sankcijama Evropske unije.

"Uvođenje sankcija Rusiji je neophodno u procesu pristupanja bilo koje zemlje EU i jasno je da će Srbija to morati da učini ukoliko bude željela da nastavi svoj put ka EU a i ukoliko bude željela da se dodatno regionalno ekonomski povezuje sa zemljama u regionu. Teško možemo zamisliti da ukoliko sancije Rusiji potraju a vjerujem da će potrajati da ćemo moći da pravimo zajedničko tržište a da jedna od zemalja u regionu nije uvela te sankcije", dodala je Lazarević.

Puna regionalna integracija preduslov je, kako kažu u Komsiji, i za što bolje koriššećenje investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana i bolju povezanost sa jedinstvenim tržištem EU.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније