Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ O.Z./M.V. ]

02. 06. 2022. 06:20 >> 18:59
8

MILATOVIĆ ZA PORTAL

"Evropa sad" može biti ugrožena samo nečijom lošom namjerom

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je za Portal RTCG da je program 'Evropa sad' kreiran tako da on može da bude ugrožen samo nečijom lošom namjerom, ili nekompetentnošću.

Kako je rekao Milatović, neke od posljednjih izjava predstavnika sadašnje Vlade idu u pravcu da se može zaključiti kako je ugrožen program "Evropa sad". 

"Važno je reći da je program 'Evropa sad' kreiran tako da on može da bude ugrožen samo nečijom lošom namjerom, ili nekompetentnošću", rekao je Milatović. 

On je naveo da imamo nikad bolje javne finansije, što znači da je i ekonomska aktivnost značajno ojačana i da su prihodi budžeta bolji. 

"Za prva četiri mjeseca ove godine imamo najmanji, istorijski najmanji, defiticit budžeta, od 0,7 odsto BDP-a, što dodatno govori u prilog koliko je 'Evropa sad' sveukupno dala izvanredne rezultate", naveo je Milatović. 

On kaže da je ekonomija na početku godine i u dijelu ekonomskog rasta nastavila trend snažnog opravka, započet prošle godine. 

Kako ističe, ekonomija je rasla 13 odsto, što je najveći rast u Evropi. 

"Mislim da ćemo imati dvocifren rast i u prvom kvartalu ove godine, takođe, javne finansije su nikad bolje i nikad održivije. Deficit budžeta je u prošloj godini bio samo dva odsto, najmanji od 2008. godine", rekao je naš sagovornik. 

Milatović ukazuje da su u okviru socijalnog dijaloga između poslodavaca, sindikata i Vlade sve u cilju zaokruženja opšteg kolektivnog ugovora u prethodnih godinu dana poslodavci više puta otvarali pitanje radne nedjelje. 

"Međutim, lideri sindikata su bili snažno protiv te ideje, mislim s pravom. Tako da u tom smislu ne vidim da se nešto promijenilo, jer posljednji njihov stav koji sam čuo bio je prije dva mjeseca. Mislim da i dalje stoji ona maksima koja je postojala početkom prošle godine, sve dok se značajano ne unaprijede prava radnika apsolutno ne treba ići u tom pravcu", naveo je Milatović. 

On je podvukao da su loše privatizacije obilježile crnogorsku ekonomiju u posljednje tri decenije. 

"Mi smo kao Vlada dokumentovali jkako puno tih stvari, podnosili prijave tužilaštvu. Pozivam oslobođeno Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da stave dodatno fokus kada je u pitanju otkrivanje loših, sasvim sigurno korupcionaških privatizacija", rekao je Milatović. 

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja podnijelo i krivičnu prijavu protiv uhapšenog bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, za koga se sada, kako se stvari odvijaju, vidi da je bio učesnik određenih radnji. 

Milatović je apelovao na Vladu Crne Gore da primijeni zaključak koji je donijela ranija vlada prije oko mjesec i zaokruži radni staž bivših radnika KAP-a. On smatra da to rješenje mora da se implementira.  

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније