Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 05. 2022. 19:29 >> 19:39
1

LAJČAK O PUTU KA EU

"Sve je u vašim rukama i ne vidim nikakve prepreke"

Crna Gora sa sadašnjom Vladom može da bude primjer i pokaže kroz konkretne korake i rezultate da je proces proširenja živ i da je kredibilan, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas primio Lajčaka, zahvalio mu je na kontinuiranoj pažnji za Crnu Goru i region, što je uvijek važno, a posebno u ovom vremenu.

"Novi podsticaji i mogućnosti da još realnije sagledamo potrebe intenzivnije integracije Zapadnog Balkana, značajna su za naše zemlje, ali i evropsku stabilnost i dalji prosperitet Evrope", ocijenio je Đukanović.

On je upoznao Lajčaka sa intenzivnom komunikacijom unutar zemlje i regiona u cilju neophodnosti da odradimo svoj dio posla i obezbijedimo argumente evropskim partnerima u pravcu dinamiziranja proširenja.

"Novi pogled na ZB nakon ukrajinske krize ne treba zloupotrebljavati, već istrajati na principima i pravilima koje je EU davno definisala i dinamikom usvajanja standarda i reformi dobiti podršku Brisela, koji treba da razumije da je ZB u EU geostrateška investicija u stabilnost Evrope", istakao je Đukanović.

On je poručio da je formiranjem nove vlade rehabilitovana politička volja za deblokadu i unapređenje dinamike procesa na bazi koje, ukoliko postoje kapaciteti, možemo doći do rješenja zajedničkim radom i u kontinuitetu.

U odnosu na prilike u regionu Đukanović je konstatovao zastoj i zamagljen pogled na evropsku budućnost uzrokovan retrogradnim idejama kao posljedice hibridnog djelovanja u dužem trajanju, koje moramo liječiti i nakon završetka rata u Ukrajini.

Specijalni izaslanik EU je uz visoku saglasnost sa ocjenama Đukanovića izrazio zadovoljstvo što nastavljaju razgovore, uz poruku da je nakon Ukrajine proces proširenja postao političko pitanje na agendi EU.

"Kao lider u pomoći Ukrajini, EU prepoznaje novi momentum za proširenje i iskazuje dobru volju da se napravi pomak u tom procesu", kazao je Lajčak.

Na toj liniji poručio je da Crna Gora sa sadašnjom vladom može da bude primjer i pokaže kroz konkretne korake i rezultate da je proces proširenja živ i da je kredibilan.

"Sve je u vašim rukama i ne vidim nikakve prepreke", kazao je Lajčak.

Uz saglasnost o potrebi da se iskoristi šansa za doglednu evropsku perspektivu Crne Gore i ZB, sagovornici su razmijenili mišljenja i stanju otvorenih pitanja u regionu i potrebi konstruktivnog pristupa i iznalaženja rješenja kroz dijalog.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније