Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

30. 05. 2022. 12:34 >> 16:59
7

STAV PREMIJERA

Naći drugu lokaciju za poligon, ne robovati datumu za Temeljni ugovor

Predsjednik Vlade Crne Gore rekao je da lično smatra da Sinjajevina nije najbolje mjesto za gradnju poligona za potrebe Vojske Crne Gore, navodeći da u zemlji postoje i druge lokacije za tu svrhu.

Abazović je pozvao ministra odbrane Raška Konjevića da pogleda gdje bi bila neka druga lokacija u Crnoj Gori, koja bi zadovoljila sve standarde.

"Vojska Crne Gore, kao i sve druge vojske svijeta, i sve druge vojske NATO zemalja, mora da ima poligon za treninge. Na Sinjajevini lično mislim da to nije moguće iz ekoloških razloga. Naša obaveza je da vidimo koji su drugi lokaliteti, u kom dijelu Crne Gore da se to izvede", rekao je Abazović.

Poligon je, kaže, potreban, jer ga Vojska Crne Gore mora imati: "Da li je Sinjajevine najbolje mjesto, lično mislim da nije. To je jedan od najvećih pašnjaka u Evropi. Da li Crna Gora ima druge lokacije, ima. Neću ih sada otkrivati da ne bi otvorili debatu u javnosti".

Abazović o Temeljnom ugovoru: Ne bih robovao datumima

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa SPC, on je rekao da bi volio da se to pitanje sjutra riješi.

"Trenutno nema nikakvih većih problema u vezi sa tim. Ne bih robovao datumima, jer to iziskuje zajedničke sastanke, prvo na nivou crkve i države, pa će se uključiti drugi dio javnosti...", rekao je Abazović.

On nije mogao da precizira kada će formalno biti spremni potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

"Ako je sve spremno za to može i na sljedećoj sjednici vlade", kazao je Abazović.

Vlada vodi spoljnu politiku zemlje

Ukoliko bi se odlučivalo o Otvorenom Balkanu, prema riječima Abazovića konačnu riječ bi imala Vlada Crne Gore, jer ona, kako kaže, vodi spoljnu politiku zemlje.

"Staram se o nacionalnim interesima Crne Gore, naš interes je stabilan region. Svaka destabilizacija regiona znači destabilizaciju za Crnu Goru. Ja ću se i dalje boriti, tu sam da štitim nacionalne interese zemlje", poručio je Abazović.

"Ako neko od ovih što se deklarišu kao 'evropski blok', ako oni žele proruske i prokineske integracije, neka to kažu javno, neka se ne kriju iza Balkan Opena. Naša politika je jasna. Mi smo spoljnu politiku usmjerili na EU i SAD, oni će biti na Samitu i Ohridu", rekao je Abazović.

Ponavlja da je za evropske integracije, te da podržava spoljnu politiku EU i SAD-a.

"Tamo na Balkan Openu očekujem zvaničnike i iz jedne i iz druge administracije. Ako neko iz evropskog bloka misli da treba da sjednemo s Putinom, neka to kažu, a da se ne kriju iza Balkan Opena", rekao je Abazović.

Neradna nedjelja neće biti ukinuta

Kad je u pitanju neradna nedjelja, Abazović kaže da ona neće biti ukinuta i da radnici po tom pitanju mogu biti mirni.

"Osim u situaciji ako to ne bude dogovor sa svim sindikatima i poslodavcima. Ako budemo imali konsenzus oko remodeliranja neradne nedjelje, vlada će odgovoriti. Ako ga ne bude, ima i za i protiv, onda ostaje na snazi ovo što sada imamo", rekao je Abazović.

Premijer kaže da nije samo modalitet da se ukine neradna nedjelja: "Postoji mnogo modaliteta. Ako bude radna nedjelja, može biti nedaran ponedjeljak. Dupla dnevnica svakako ostaje što bi radnicima omogućilo prihodovanje 120 ili 170 eura mjesečno više".

Postoje, kaže Abazović, modaliteti da se ne ukine uopšte i da se radi do dva sata popodne.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније