Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

19. 05. 2022. 10:30   >>  10:28 3

MILOVAC U "LINKU"

Rano je govoriti o tome je li Vlada CG na pravom putu

Teško će se desiti da će crnogorski parlament, uz podršku DPS-a, donositi zakonsku regulativu koja bi u dogledno vrijeme mogla u zatvor da odvede Branimira Gvozdenovića, Mila Đukanovića ili nekog iz njhovog neposrednog okruženja, ocijenio je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac. Niko ne zna, kako je rekao, hoće li se lider DPS-a Milo Đukanović povući s političke scene ili ne.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da ne vidi zbog čega bi se Đukanović povlačio ukoliko se nastavi ovakav razvoj događaja.

"Ako URA nastavi da daje podršku DPS-u u smislu ustupaka, kao što su članstvo u određenim odborima, neprocesuiranje određenih funkcionera, definisanje zakonske regulative na način da će sve manje biti mogućnosti za informacijama, ne vidim zašto bi DPS uskraćivao podršku vladi i zašto bi se Đukanović povlačio", rekao je Milovac.

Priča o povlačenju Đukanovića, smatra gost Linka, bila je potrebna Abazoviću "kao balans u odnosu na uzimanje podrške od DPS-a".

"Borba protiv kriminala svodi se na PR Abazovića"

Milovac vjeruje i da je mjesec dana od formiranja vlade malo da bi se moglo govoriti o tome je li nova izvršna vlast na pravom putu ili ne.

U ovih mjesec dana, kako je rekao, nije se desilo ništa za šta bi Vlada Crne Gore mogla da preuzme zasluge, ako se govori o tome da je tužilašvo nezavisno od izvršne vlasti. 

"Malo je problematično što se kompletna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije svodi na PR prilike premijera Abazovića i njegove partije. To više ne može da se sakrije, ni na društvenim mrežama ni u medijima, da se zasluge za ono što su vidljiviji počeci borbe protiv organizovanog kriminala pokušava preuzeti kao rezultat političke podrške GP URA i samog premijera", rekao je Milovac.

On je rekao da niko ne želi da nakon "tužilaštva Mila Đukanovića imamo tužilaštvo Dritana Abazovića", bez obzira na to što "Abazović možda ima ili nema iskrene namjere kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala".

"Borba protiv korupcije, u Vladi Dritana Abazovića, je data ministru bez portfelja. To samo po sebi govori koliko će stvarno biti stavljen fokus na ta pitanja", smatra Milovac.

DPS već preuzima neke poluge vlasti

On je rekao da DPS već preuzima neke poluge vlasti, poput određenih odbora u crnogorskom parlamentu: "To je ono što je loša poruka za sve one koji su glasali 30. avgusta protiv DPS-a".

Odgađanje izbora, kako je ocijenio, neka nikakve veze sa brigom o budžetu i rasipanju sredstava za organizovanje više izbora u različitim datumim: "DPS i URA pokušavaju stisnuti svoje redove do kraja oktobra, što je jedan od ključnih razloga podrške vladi od strane DPS-a". 

Milovac ocjenjuje da će se teško desiti da će parlament, uz podršku DPS-a, donositi zakonsku regulativu koja bi u dogledno vrijeme mogla u zatvor da odvede Branimira Gvozdenovića, Mila Đukanovića ili nekog iz njhovog neposrednog okruženja.

Podsjeća na ljude kojima je skinut poslanički imunitet, poput Petra Ivanovića, zbog afere oko Abu Dabi Fonda: "Taj čovjek je danas u Odboru za ekonomiju, finansije i budže, što je presedan".

Rezultati će reći je li Novović nezavisan

Govoreći o slučaju Vesne Medenice, Milovac je rekao da ne bi bilo dobro da se na kraju postupka desi da imamo "Vesnu Medenicu, ako se to dokaže, da je ona bila samo dio te kriminalne organizacije koju je organizovao njen sin, a da se ne dovedu do kraja drugi postupci".

Na pitanje da li, ako dođe do suđenja Medenici, postoji mogućnost da predmet dođe u ruke sudiji koji je bio blizak sa njom, Milovac je odgovorio potvrdno, i dodao: "Tu će biti na tužilaštvu da istragu dovede do nivoa gdje ćemo imati jasno i do kraja istražene potencijelne veze koje je imala".

On nije mogao da li je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović "pravi čovjek na pravom mjestu".

"Ja to ne znam, on je od političkih partija dobio oreol da je nezavisan, i nekorumpiran. Ja ništa od toga ne znam dok ne budemo imali konkretne rezultate. Podsjetiću da je Milivoje Katnić takođe bio percipiran nakon hapšenja Svetozara Marovića kao neko ko će donijeti pravdu", rekao je Milovac.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније