Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 05. 2022. 15:05   >>  16:00 2

KRIVOKAPIĆ OČEKUJE

"Dobri znakovi iz Brisela već u oktobru"

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je u intervju za TVCG da je ovo vrijeme mogućnosti za Crnu Goru i prilika da ubrza svoj put ka EU. Prve dobre signale iz Brisela očekuje u oktobru. Kaže i da Crna Gora pregovore sa EU može da završi u roku od dvije godine, a nakon toga da čekamo postupak ratifikacije.

Takvu porukuje, je navodi Krivokapić, čuo i na sastanku sa ministrima vanjskih poslova u Briselu.

“Ovo je vrijeme mogućnosti za Crnu Goru da ugrabi jedan dio istorijskog trenutka da ubrza put ka EU i da tim ubrzanim putem stigne do sigurne evropske luke”, naveo je Krivokapić za TVCG.

Dobre znakove iz EU, Krivokapić, očekuje već do oktobra.

“Dobre znakove da smo pred vratima EU u roku od od mogućeg mandata ove vlade, ako izdrži pun mandat. To jeste cilje koji smo postigli, to jeste cilj koji je nakon ovih razgovora već opipljiv cilj”, naveo je Krivokapić.

Nada se da će ovo vrijeme promjena za Crnu Goru biti dobro. “I da će ova vlada moguće izbaciti više nego što je i sama očekivala”, kazao je Krivokapić.

Nada se da će ovo vrijeme promjena za Crnu Goru biti dobro. “I da će ova vlada moguće izbaciti više nego što je i sama očekivala”, kazao je Krivokapić.

Kaže i da su zadaci Crne Gore na putu ka EU isti, da će sada rezultati se bolje vrednovati.

“To je vladavina prva, kroz velike slučajeve, koji su nadam se dobro argumentovani, da mogu biti branjivi, da su zasnovani na činjenicama, ne želim nikada da mislim da je nešto presuđeno prije nego što jeste”, naveo je Krivokapić i dodao da je cilj i privlačnje stranih investitora u koji, kako kaže, neće biti ugrađena korupcija.

“Ono što ćemo dobiti kao kredibilan partner Eu, na ukrajinskom slučaju, najavljena nam je i danas i ponuđena pomoć i na logističkom i na finansijskom nivou u sprovođenju sankcija, ali samim tim i u borbi protiv kriminala. Ja sam uvjeren u to da EU želi da ima slučaj kao što je Crna Gora”, poručio je šef diplomatije.

On ističe da je ponekad i privilegija kada dođete poslije loše vlade, koja je, kako dodaje bila negacija evropskih vrijednosti.

“Nova vlada dobija više mogućnosti kada su vidjeli kako može da bude ružno Crnoj Gori sa prethodnom vladom”, ističe Krivokapić koji očekuje ubrzanje puta ka EU.

“Naša sudbina u evropskim integracijama je u našim rukama. EU nije prepreka ona je širom otvorial vlada i ako postoji naša odlučnost više prepreka nema”, poručio je Krivokapić.

Misli i da će privremena mjerila već pokazati da broj obaveza sa 83 će doći na 10, što je kako dodaje, veliko ubrzanje.

“Kada dođete na 10 onda je pitanje svih elemenata, koje sam prije naveo, da se to već može završiti u roku od dvije godine, da završimo pregovore, i da samo čekamo postupak ratifikacije. I postupak ratifikacije takođe može biti brz. Ovo je vrijeme šanse koja se otvorila našom zaslugom, čak i loše vlade prethodne i perspektivne Vlade sadašnje”, naveo je šef diplomatije.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Francuske o Evropskoj uniji na dva kolosjeka, Krivokapić taj prijedlog ne smatra prijetnjom za Crnu Goru.

"Shvatio sam ga kao još jedan predlog o modelu evropske saradnje, gdje bi uključili i Britaniju i dio koji, usuđujem se reći ima izborne elemente  za predsjednika Makrona", poručio je Krivokapić. 

Smatra i da će slučaj Ukrajine uticati na to da Evropa bude, kako je kazao, koherentnija. 

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније