Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 05. 2022. 09:32   >>  09:43

DPS KOMISIJA ZA INOVACIJE

Digitalna transformacija žrtva prethodne Vlade

Kada resorno ministarstvo zaduženo za kreiranje politike u oblasti digitalizacije za sve vrijeme mandata prethodne 42. Vlade nije uspjelo da usvoji potrebne zakone u ovoj oblasti zbog potpune nesposobnosti, logičan slijed je i povlačenje tih zakonskih prijedloga iz procedure, kazali su iz Komisije za nauku, inovacije i razvoj sektora informacionih tehnologija DPS-a Crne Gore.

"Ministarstvo javne uprave je obavijestilo javnost da je povuklo iz skupštinske procedure zakone bitne za oblast digitalizacije, zakone kojima se uređuje slobodan pristup informacijama javne uprave i elektronski dokument, a kojima se kao svojim rezultatom hvalilo prethodno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija na čelu sa Tamarom Srzentić", tvrde oni.

Kako se navodi u saopštenju. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija nije uradilo apsolutno ništa da unaprijedi slobodan pristup informacijama, podacima javne uprave i ojača povjerenje u elektronski dokument.

"Što je još gore, ovo ministarstvo nije ni poboljšalo primjenu postojećih rješenja za čitav period svog mandata", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, primjena savremenih tehnologija u cilju transparentnosti rada vlade, dostupnost podataka u otvorenom formatu, rasterećenje građana i privrede da informacije koje posjeduju organi javne uprave dobiju brzo i efikasno, "očigledno nijesu bile u fokusu pažnje prethodne vlade, a jedino što se od njih očekivalo je nastavak i unaprjeđenje zatečenog stanja i podsticanje korišćenja nasljeđenog Portala otvorenih podataka www.data.gov.me, koje su razvijale Vlade mnogo prije “apostolske”".

Kako tvrde u DPS-u, prethodna vlada unazadila je Crnu Goru umjesto da je modernizuje.

"Ležerno poistovjećivanje elektronskog dokumenta sa smanjanjem utroška papira, a ne sa smanjivanjem biznis barijera i efikasnom javnom upravom još je veći indikator nesposobnosti i neznanja prethodne vlade za digitalizaciju u državi Crnoj Gori, koja je pretpostavke za elektronsko poslovanje, korišćenje elektronskog potpisa i elektronskog dokumenta stvorila prije više od decenije.
Na ovaj način, prethodna 42. Vlada je unazadila Crnu Goru umjesto da je modernizuje kako bi naša zemlja uhvatila korak sa modernim državama gdje je digitalizacija javne uprave i servisa jedan od osnovnih razvojnih programa koji doprinosi opštem društveno-ekonomskom napretku", navodi se u saopštenju.

Oni su zaključili da je "srećom, 42. “apostolska” Vlada je ružna prošlost Crne Gore. Biće teško nadoknaditi svu štetu koju je nanijela, pa se nadamo da će aktuelna Vlada mnogo više pažnje posvetiti ovim pitanjima koja danas pokreću sve moderne ekonomije svijeta".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније