Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

16. 05. 2022. 19:07   >>  19:06 2

KRIVOKAPIĆ U BRISELU

"Države članice da prepoznaju pozitivne pomake CG i to nagrade"

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovao je danas na prvom sastanku Savjeta za vanjske poslove, u novom formatu koji je uključio šest zemalja Zapadnog Balkana. Na skupu u Briselu, Krivokapić je naglasio važnost kontinuiranog podsticanja vjerodostojne politike proširenja i predanosti EU da zemaljama kandidatima omogući da postanu dio zajednice najrazvijenih demokratskih društava.

Kako navode u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, više ministara je na sastanku direktno istaklo da Crna Gora treba da bude prvi naredni član Evropske unije, kao i da je građanskim konceptom Vlade vraćeno bazično povjerenje.

Krivokapić je rekao da je 43. Vlada odlučna u sprovođenju reformi i postizanju napretka u oblasti vladavine prava, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ulazak u EU višestruko će povećati finansijsku pomoć našim građanima. Da smo danas država članica, proporcionalno pomoći koju Hrvatska dobija, mogli smo imati stotine miliona bespovratnih sredstava, zbog pandemije, ali sada i u svijetlu agresije na Ukrajinu. To je direktna cijena nazadovanja prethodne vlade u reformama“, rekao je Krivokapić.

Šef diplomatije je istakao da politički procesi koji se odvijaju u zemlji vode ubrzanom sazrijevanju demokratije, što će omogućiti da se brže primičemo krajnjem cilju – članstvu u EU.

"Vjerujemo da će države članice prepoznati pozitivne pomake i da će svaki napredak prema zaslugama, ne samo naše zemlje, biti adekvatno nagrađen", poručio je šef diplomatije.

U kontekstu geopolitičkih previranja uzrokovanih agresijom na Ukrajinu, EU je, kako je rekao, pokazala odlučnost, jedinstvo i solidarnost.

Bilateralni susreti sa Boreljom, Lajčakom i Varheljijem

Tokom posjete Briselu, šef crnogorske diplomatije imao je više bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima. U razgovoru Krivokapića sa Žozepom Boreljom, apostrofirana je iskrena želja visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i bezbjednost da po prvi put posjeti Crnu Goru u sklopu nastavka saradnje koju su počeli, kao predsjednici Evropskog i crnogorskog Parlamenta.

Istaknuto je očekivanje da će sa dolaskom nove Vlade, pregovori dobiti novi zamah i da će Crna Gora napraviti pozitivne pomake, koji će adekvatno biti vrijednovani.

Sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom bio je organizovan u tete-à-tete formatu (iza zatvorenih vrata) oko ključnih pitanja integracije Crne Gore u Evropsku uniju, ali i pitanja Ukrajine kojom se ministar Krivokapić bavio u prethodnom periodu.

Lajčak je pozdravio potpunu usaglašenost Crne Gore sa vanjskopolitičkom agendom Evropske unije i podsjetio na očekivanje da Crna Gora ostvari brz progres na putu ka članstvu.

Na sastanku sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, ocijenjeno je da se Crna Gora primiče dobijanju završnih mjerila u oblasti vladavine prava u obimu koji će joj omogućiti značajno približavanje punopravnom članstvu. Na sastanku je apostrofirano da se Crna Gora ne smije oslanjati isključivo na turizam, već da treba iskoristiti pretpristupne fondove za diversifikaciju privrede.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније