Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

16. 05. 2022. 16:34   >>  16:47

VUJANOVIĆ SA LUNDBERGOM

"Uključiti marginalizovane grupe u reformske procese"

Ministar prosvjete Miomir Vujanović ugostio je danas rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Pitera Lundberga. Tom prilikom razgovarali su o međusobnim strateškim oblicima saradnje. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Lundberg je na samom početku sastanka istakao višedecenijsko partnerstvo Crne Gore i Ujedinjenih nacija, koje se prevashodno zasniva na aktivnoj podršci ove organizacije u procesu razvoja naše zemlje.

U tom kontekstu, kako je saopšteno, Lundberg je posebno naglasio važnost potpisivanja petogodišnjeg Strateškog okvira saradnje između Crne Gore i UN. Novi strateški okvir saradnje, prema Lunbergovim riječima, zasniva se na tri prioritetne oblasti saradnje, od kojih se jedna odnosi na socijalnu inkluziju koja obuhvata i obrazovanje, a ima za cilj uključivanje marginalizovanih grupa u sve reformske procese.

"Iskreno vjerujem da oblast obrazovanja predstavlja ključni faktor u stvaranju socijalne kohezije, te da akcenat treba staviti na angažman mladih ljudi u suzbijanju govora mržnje .Takođe, smatram da su Vaše poruke koje se odnose na stabilnost institucija od ključne važnosti za prevazilaženje polarizacije i podjela u društvu”, izjavio je  Lundberg dodajući da će Ujedinjene nacije biti pouzdan partner Ministarstvu prosvjete i našoj zemlji na putu ka društvenoj stabilnosti. 

Vojinović je, navodi se u saopštenju, izrazio zahvalnost gospodinu Lundbergu na posjeti i angažovanju UN-a koje je usmjereno na pomoć Crnoj Gori u svim značajnim oblastima, kao i na putu koji naša država trasira prema Evropskoj uniji.

„43. Vlada Crne Gore želi da u saradnji sa partnerima kao što su Ujedinjene nacije uvede našu zemlju u Evropsku uniju, zato što evropski put Crne Gore nema alternativu. U procesu demokratksog sazrijevanja i prijeko potrebnog pomirenja u Crnoj Gori, UN ima strateški značaj. Tome svjedoče brojni realizovani projekti, naročito u oblasti obrazovanja koje predstavlja ključ razvoja društva i u tom smislu Ministarstvo prosvjete će bez dileme nastaviti da usvaja sve standarde i evropske sisteme vrijednosti koje vi promovišete”, zaključio je Vojinović.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju,  Goran Drobnjak, kao i šefica Kancelarije rezidentnog koordinatora  Ana Zec.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније