Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

12. 05. 2022. 11:22   >>  11:22

ĐUROVIĆ-MEDOKS

Intenziviranje političkog dijaloga visoko na agendi

Crna Gora pozdravlja i visoko cijeni snažnu i kontinuiranu podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža našoj zemlji na putu sveukupnog napretka, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović tokom sastanka sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore Đurović je na sastanku koji je održan juče istakla da Crna Gora uvažava političku i ekspertsko-tehničku pomoć Britanske ambasade u osnaživanju crnogorskih institucija važnih za naš evropski integracioni put.

"Razgovarajući o aktuelnim političkim prilikama u zemlji, predsjednica Skupštine je kazala da je nedostatak dijaloga u prethodnom periodu iziskivao promjene na političkoj sceni, te da će intenziviranje političkog dijaloga biti visoko na njenoj agendi. Upravo kvalitetan dijalog oko krucijalnih pitanja, sa akcentom na reforme u poglavljima 23 i 24, predstavlja preduslov za postizanje strateški važnog pitanja članstva u EU. Predsjednica Đurović je navela da će se truditi da pruži potreban doprinos u pokušaju kompletiranja Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izrazila očekivanje da će se po tom pitanju postići dogovor sa političkim subjektima", navodi se u saopštenju.

U konstruktivnom razgovoru, predsjednica Skupštine je, kako se dodaje, upoznala ambasadorku Medoks sa planom jačanja kontrolne i nadzorne uloge Parlamenta, u čemu će od velikog značaja biti saradnja sa DRI kako bi nadzorna funkcija Skupštine dobila puni značaj.

Naročit akcenat stavila je na aktivnosti novoizabranog SDT-a i v.d. VDT-a i istakla da Crna Gora ima potrebu da dođe do nezavisnog sudstva kao posebne grane vlasti, u skladu sa Ustavom. S obzirom da je planiran odlazak jednog sudije Ustavnog suda u penziju u septembru, naglasila je da je potrebno što prije doći do imenovanja novog sudije kako bi se omogućilo nesmetano dalje funkcionisanje ove institucije.

"Đurović je ukazala da je bila velika greška što u dosadašnjem trajanju proljećnjeg zasijedanja Skupštine nijesu održane sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, te da joj je namjera da u ovom mjesecu održi jednu sjednicu kako bi se poslanice i poslanici upoznali sa radom nove Vlade Crne Gore. U tom smislu, izrazila je nadu da će odnos Skupštine i Vlade biti na značajno višem nivou nego do sada i iskazala namjeru da Skupština intenzivira rad kako bi se akti koji su od značaja za građane Crne Gore što prije donosili", navodi se u saopštenju.

Đurović je iskazala naročitu zahvalnost specijalnom izaslaniku UK za Zapadni Balkan Ser Stjuartu Piču i rekla da visoko cijeni njegovo zalaganje da države regiona ostvare što bolje rezultate u sprovođenju reformi potrebnih za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ona je podsjetila na dosadašnju saradnju Britanske ambasade u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena kroz različite mehanizme kooperacije, sa akcentom na podršku Vestministerske fondacije za demokratiju različitim projektima.
"Na toj liniji, predsjednica Skupštine je kazala da međusobna saradnja u Ženskom klubu predstavlja začetak šireg konsenzusa među ženama kao dobar osnov za međupartijski dijalog u Skupštini", navodi se u saopštenju.

Uz čestitku na izboru, ambasadorka Medoks je iskazala zadovoljstvo činjenicom da je na čelu Skupštine žena i naglasila da je dosadašnja saradnja sa predsjednicom Đurović kroz Ženski klub pokazala njen kapacitet za pomirenje i podsticanje dijaloga između različitih političkih grupacija.

"Uz ocjenu da je Crna Gora prošla kroz izazovan period, ambasadorka je pozdravila činjenicu da će brojna važna pitanja u budućnosti biti razmatrana u Skupštini. Ona je iskazala posebno interesovanje za pitanje unapređenja političkog dijaloga i navela da će Britanska ambasada nastaviti da ohrabruje prevazilaženje prepreka u postizanju reformi", navodi se u saopštenju.

U okviru jučerašnjeg sastanka, kako se dodaje, ambasadorka Medoks je poslala poruku podrške Ženskom klubu i zaključila da će Ambasada nastaviti da podržava projekte od zajedničkog interesa.

"Tokom razgovora, bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje, sa akcentom na borbu protiv organizovanog kriminala, carinsku saradnju, sajber bezbjednost, kao i trgovinsku razmjenu", zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније