Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

09. 05. 2022. 08:53 >> 11:39
1

KOPRIVICA OCIJENIO

Đukanović ili štiti pravni poredak ili igra provincijsku igru

Time što je dopune Zakona o lokalnoj samoupravi vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ili štiti pravni poredak ili vodi provincijsku igru da, s jedne strane, usitnjava izbore i ponaša se suprotno od onoga kako glasa njegova partija u nadi da će, sa druge strane, naći pravni osnov da odgodi izbore, ocijenio je izvršni direktor Centraza dmeokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro rekao kako bi želio da parlament ne izglasa na ponovljenoj sjednici dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se predviđa da izbori u Podgorici i još 13 gradova budu održani u jednom danu do 30. oktobra.

Podsjećamo, predsjednik Milo Đukanović prethodno je zakon vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, nakon čega je predsjednica Skupštine Crne Gore za danas zakazala novu sjednicu.

"Vjerujem da će ga izglasati, nema razloga da poslanici ne krenu tim pogrešnim putem, da sad glasaju kontra onog što su glasali prije tri, četiri dana. Naravno da se CDT protivi tome, naravno da to nije pravi put. Dobro je ješenje da svi izbori budu u jednom danu, ali je pogrešan način", rekao je Koprivica.

CDT ne razmišlja o političkim interesima

Navodi da bi volio da imamo poslanike koji se znaju, kako je rekao, suprotstaviti tako pogrešnim odlukama. 

Ističe da CDT ne razmišlja o političkim interesima, već se bavi isključivo zaštitom demokratskih principa koji podrazumijeva izbore na četiri godine.

Koprivica pojašanjava da ako zakon danas bude usvojen, predsjednik Đukanović će morati da ga potpiše.

"Važno je jako reći, zbog različitih tumačenja, činom donošenja zakona izbori nijesu odloženi. Njih može odložiti samo onaj ko ih je raspisao, a to je Predsjednik Crne Gore. Procedura bi išla tako da Predsjednik mora promijeniti sopstvenu odluku o raspisivanju izbora, a onda opštinske izborne komisije prekinuti izborne rokove koji već uveliko teku zakonom", rekao je Koprivica.

Najavio da će podnijeti ustavnu žalbu ukoliko dođe do odgađanja izbora: "Sačekaćemo da zakon stupi na pravnu snagu, nakog toga to ćemo uraditi, ne jer smo obećali, već zato što je to jedina šansa da branimo ono što mislimo da su važni demokratski principi".

Nema želje za dijalogom

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva, Koprivica kaže da su formalno svi za dijalog, dok suštinski nema političke volje za dijalogom.

"Jasno je da nema želje za dijalogom, i jedna i druga većina, što je opasno, su ibjegle dijalog. Jedino pošteno da se ovo riješi oko lokalnih izbora je da se to riješi u okviru Odbora za reformu izbornog zakonodavstva dvotrećinskom većinom, izmjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika, ali nažalost za to nijesmo imali političke volje", istakao je Koprivica.

Komentarišući afere nakon objavljivanja transkripata koje je dostavio Europol, Koprivica je rekao da će nam, ako je djelić onog što je saopšteno oko bivše predsjednice Vrhovnog suda, trebati godine i godine da povratimo povjerenje u sudstvo.

"Pođite od sebe, vjerujete li vi takvom sudu? Ovdje je jako važna sistemska promjena, analiza svačijeg rada, preispitivanje i onda se može govoriti o pojedinačnim aferama", rekao je Koprivica.

Antifašizam sveden na floskulu

Koprivica se osvrnuo i današnji Dan pobjede nad fašizmom, navodeći kako je "antifašizam kod nas sveden na floskulu i nešto što je poštapalica u govoru političara".

"I opet, kao i za evropske vrijednosti, sadržaja je vrlo malo. Kod nas se antifašizam koristi ili za to, da govor bude malo jači. Drugi je problem što se on dominantno svodi na prošlost. Bitno je gdje je bio moj ili vaš đed i baba, a ne šta vi i ja danas mislimo i koje vrijednosti zastupamo", rekao je Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније