Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

28. 04. 2022. 15:44 >> 21:28
18

ABAZOVIĆ PREMIJER

Skupština izabrala 43. Vladu Crne Gore

Dritan Abazović glasovima 45 poslanika izabran je za predsjednika 43. Vlade. Protiv su bili samo poslanici Socijaldemokrata.

Podsjećamo, vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika/ce koji su ujedno i resorni ministri odnosno ministarke i dva ministra bez portfelja. Abazović je položio zakletvu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da će se o nastavku sjednice poslanici dogovoriti na kolegijumu.

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali", kazao je on. 

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

On je kazao da je cilj Vlade da što prije zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog savjeta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao, neophodan širi društveni koncenzus.

"Bezbjednost građana i građanki njavažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biće borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje djeluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOCTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala", naveo je Abazović. 

Za ovu vladu, prema njegovim riječima,  nastavak auto puta Bar - Boljare, "uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja je od velikog znacaja za cjelokupan ekonomski razvoj".

"Neophodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukrturni prokjekat", rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmjena misljenja o predloženim mjerama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresoivanim akterima crnogorskog društva.

Vlada će, prema njegovim riječima  uraditi sve da turistička sezona traje duže, "da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma", rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma.

"Vlada će inicirati formiranje kancelarije za međunarodnu promociju Crne Gore, čija će uloga biti predstavljanje Crne Gore u inostranstvu, uz korišćenje različitih komunikacionih alata. Zadatak ove kancelarije biće i organizovanje učešća CG u međunarodnim manifestacijama, popu EXPO, gdje će se promovisati naša zemlja". 

On je u predstavljanju ekspozea govorio i o položaju mladih, koji su, kako je rekao  naš najveći kapital. "Ali zbog lošeg odnosa preko 70 odsto mladih ljudi želi da napusti našu zemlju. Vlada će izraditi novu Strategiju za mlade za period od 2022 - 2026, izmijeniti Zakon o mladima u cilju efikasnijeg normativnog i institucionalnog okvira za uspostavljanje omladinskih politika".

"Ovo je država velikih mogućnosti, koje neće biti iskorišćene sve dok ne naučimo da njegujemo kulturu kompromisa. Zato ću voditi aktivan dijalog sa svim društvenim akterima u cilju poboljšanja atmosfere u društvu. Samo smanjenje polarizacije i pomirenje vode ka napretku. Ne pristajem na dvije podijeljene Crne Gore i svi se moramo boriti za jednu, jedinu građansku državu bez razlike i uz poštovanje svih različitosti ", kazao je on i dodao da je eliminisanje korupcije, najvažniji  zadatak koji je pred ovom generacijom lidera.

Eraković: Podrškom manjinskoj vladi želimo da prekinemo "agoniju u kojoj se Crna Gora našla"

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora na koljenima geostrateški i institucionalno.

"Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020. Nekompetentnost i nemar prema vitalnim interesima Crne Gore bili su toliki da bi se teško mogle naći riječi da bi se to opisalo. Ogromna većina iz nove vlasti vraćala je dugove crkve i vodila se interesima druge države", naveo je Eraković i dodao da su u DPS-u mnogo puta ponovili manjinska vlada nije najbolji izbor, već bi to bila politička vlada.

"Mi ne zatvaramo oči pred novom realnošću. Shvatamo da su građani rekli na izborima da ne žele da više DPS bude vlast. To smo shvatili i bili odgovorna opozicija i odbranili crnogorske interese. Zato podržavamo manjinsku vladu, oročenu na godinu do sledeće vlade koja će biti politička i nastaviti da Crnu Goru vodi evropskim putem kojim je bila krenula do dolaska 'oslobodioca' naveo je Eraković.

Dodao je da podrškom manjinskoj vladi žele da prekinu "agoniju u kojoj se Crna Gora našla".

Predsjednik i poslanik SD-a Damir Šehović  upitao je da li su tokom prethodnih godinu i po u parlamentu za ovo borili.

"Jesu li se zbog vlade koju SNP i URA drže za perčin desetine hiljada građana okupilo na onom veličanstvenom skupu 6. septembra na trgu nezavisnosti u Podgorici. Pitajte one koji su svojim životima na Belvederu branili Crnu Goru šta oni misle o Vladi u kojoj većinu imaju oni koji su ih zatrpavali šok bombama i gumenim mecima i šta oni misle o vladi u kojoj većinu imaju oni predstavnici koji taj Belveder pokušavaju da kriminalizuju. A tamo na Belvederu je upravo pala Krivokapićeva Vlada", kazao je Šehović u uvodnoj riječi.

"Nijesmo rušili Krivokapićevu Vladu, da bismo dobilo SNP-ovu".

Šehović je dodao da se u SD-u plaše da se ovakvoj vladi više raduje "jedna susjedna država", nego građani Crne Gore.

Dodao je da Aleksandar Vučić ima veći uticaj na ovu vladu nego na Krivokapićevu, jer će u novoj vladi biti šest ministara SNP-a.

On je kazao da u njegovoj stranci sa pravom sumnjaju da  "Abazović ima skrivenu agendu jer je dao kapitalna ministarstva partiji kojoj je bliža druga država a ne Crna Gora".

"Mi ne prihvatamo kapitulaciju pred ucjenama SNP-a a još manje se mirimo sa tezom da u sred Crne Gore Crnogorci budu ikebana u svojoj vladi", kazao je Šehović, uz poruku da i ovu vladu doživljavaju kao eksperiment "koji će se Crnoj Gori vratiti kao bumerang".

Ivanović: Stanje koje ćete zateći u ekonomiji biće prava slika kvaliteta rada odlazeće Vlade

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović u svom obraćanju poručio je mandataru Abazoviću da je pred njim veliki zadatak, te da je on saglasan sa svim navedenim u ekspozeu.

"Podržavam ova vaša dva stuba, vi ste očigledno shvatili boraveći u 42. Vladi da onih sedam stubova nije neka garancija kvaliteta, stabilnosti, tvrdoće i onog što su građani Crne Gore očekivali. Zato ova dva stuba kazuju mnogo, svima su nam puna usta pravne države, a nijesmo svjedoci da je zaživjela, ali treba da zaživi. Drugi stub, ekonomija, je mnogo važna i bitna za građane koji su umorni od čekanja da bolje žive", kazao je Ivanović.

Govoreći o tezama iz ekspozea koje su u vezi sa ekonomskim razvojem, Ivanović je kazao da je ekonomija  mnogo važna za sve građane.

"Građani su umorni od čekanja da bolje žive, a to treba da im pruži vlada koja za to i postoji, i za to se formira", rekao je u svom obraćanju,  i dodao da vjeruje da će Abazović "veoma brzo obavijestiti ovaj Dom o stanju koje ste zatekli u ekonomiji, i to će biti prava slika o kvalitetu rada 42. Vlade". 

Ibrahimović: Moramo vratiti vjeru u budućnost Crne Gore

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je danas na Cetinju pobijedila demokratija i parlamentarizam.

"Danas smo poslali poruku da možemo da se dogovaramo, da smo spremni za dijalog i da pravimo uspješnu priču u Crnoj Gori" naveo je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, još nakon parlamentarnih izbora 2020. godine Bošnjačka partija je predložila model manjinske vlade, "ali tada nije bolo političke volje za to, pa smo izgubili godinu i po dana, što je najviše uticalo na građane naše zemlje".

On je poručio da "moramo vratiti vjeru u budućnost Crne Gore i vjeru građanima da u Crnoj Gori može da se živi i da Crna Gora može da bude moderna razvijena država. Za sve je to potrebno da radimo na ekonomsko-socijalnim programima, regionalnom razvoju, evropskom putu i smanjivanju tenzija"

"Ako 43. Vlada pokuša da promijeni evro-atlanski kurs, neće imati našu podršku", poručio je Ibrahimović.

Vuksanović - Stanković: Odlazeća vlada radila protiv interesa Crne Gore

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da smo u prethodne dvije godine na čelu države imali "klero-nacionalističu vladu, koja je u potpunosti razorila crnogorske institucije, koja je radila protiv interesa svoje države".

Ona je ustvrdila da su "pojedini ministri kao i premijer Zdravko Krivokapić direktno radili pod naredbom druge države, protiv interesa Crne Gore, i slobodno je možemo nazvati izdajničkom". 

Kazala je da je od tri moguća rješanja izbor manjinske vlade najmanje loše rješenje.

"Gospodine Abazoviću vaš rad je bio neozbiljan i neodgovoran. Vaša neodgovornost se ogleda u činjenicu da ste ušli u Vladu kao potpredsjednik iako smo vas upozoravali na vrijeme šta će se sve desiti. Ne smije neko ko se nalazi na tako odgovornoj poziciji biti površan i ne slušati druge. Crnoj Gori su bile potrebne promjene", rekla je Vuksanović Stanković.

Poručila je i da je vlada Zdravka Krivokapića "pala na Belvederu".

Ona je od Abazovića zatražila da se procesuiraju svi koji su radili protiv države, počev od odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića.

Rekla je da Crna Gora šalje jednu lijepu sliku prema evropskoj zajednici, budući da se u vladi nalaze predstavnici svih naroda, koji će "raditi u interesu Crne Gore a ne neke druge države". 

Konatar: Danas biramo novu Vladu da bismo postali sledeća članica EU

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da ne biraju danas Vladu jer je to lako, već jer su spremni da preuzmu odgovornost.

"Iako je put pomirenja, put građanske CG težak, iako je taj težak put ka izgradnji CG kao evropske, kao ekološke izazovan, to je jedini ispravan put za našu zemlju. I ja u taj i takav put vjerujem.  Danas biramo novu Vladu da bi Crna Gora postala sledeća članica Evropske Unije", kazao je on.

Dodao je da "nemamo vremena da čekamo. Crna Gora mora da ide naprijed, da zakorači u evropsku budućnost. Moramo graditi CG kao pravednu državu, sa nezavisnim institucijama".

Nimanbegu: Vlada dogovorena kao rezultat poraza koncepta ekspertske vlade

Genci Nimanbegu iz Albanske liste kazao je da je nova vlada dogovorena kao rezultat poraza koncepta ekspertske vlade, koja je bila "eksperiment koji je pojačao protivurječnosti".

"To što se danas odvija na javnoj sceni je posljedica toga što je prethodna vlada bila sastavljena pri, ili u vjerskim objektima", kazao je Nimanbegu u svom obraćanju.

Govoreći o odlazećoj vladi, kazao je da je jasno da odgovornost za pad vlade snose "svi oni koji su učestvovali u njenom sastavljanju. Tu nema nevinih i nedužnih", kazao je on i poručio da je šteta koja je napravljena je velika i teško se može nadoknaditi.

"Pitanje je i da li se može nadoknaditi novom vladom", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Cetinje i septembar 2021. godine najjasnije oslikava rad dosadašnje Vlade.

"To je bio poraz Crne Gore, i pozicije i opozicije. Liječenje će biti dugo, a to liječenje će sprovesti ova vlada", naglasio je on.

Nikolić: Nova vlada da provjeri sve odgovorne za štetu nanesenu Crnoj Gori

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić, kazao je da je današnja sjenica potvrda  "da se nijesmo proslavili promjenama koje smo dobili u avgustu 2020. godine".

Prema njegovim riječima, "Crnoj Gori i pojedincima pričinjena je velika šteta i vlada koja će danas biti izabrana moraće ozbiljno da se bavi provjerom onih koji su izdavali naloge da se ta šteta pričini".

Nikolić je kazao da je ovakva vlada jedino moguće rješenje u ovom trenutku, te da "ova vlada duguje istinu o događajima na Cetinju u septembru prošle godine, da li je postojala dvostruka komanda ", kazao je on. 

Dodao je da Crnoj Gori ne treba pomirenje, već dogovor o onome što može biti zajednički interes ove zemlje i njenih građana.

"Imajući u vidu da najveći broj građana podržava članstvo CG u EU, smatram da je to obavezujuće za sve političke subjekte u ovom parlamentu".

Poručio je da neće dozvoliti da ova vlada "bude gora od Vlade Zdravka Krivokapića".

Mugoša: Najglomaznija vlada od obnove nezavisnosti

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da dvije trećine nove vlade čine predstavnici URE i SNP-a.

"Devedeset odsto ljudi koji su oborili vladu, imaju 28 posto učešća u ovoj vladi, manje od jedne trećine. Ne mogu da vjerujem da smo došli do tog "demokratskog pregnuća"", kazao je on. 

On se  osvrnuo na strukturu vlade, nazvavši je najglomaznijom vladom od obnove nezavisnosti.
"Možda je svaki ministar trebao da bude i potpredsjednik vlade", kazao je Mugoša.

"Ovo nije vlada pomirenja, nego vlada podmirenja", kazao je on, jer su se, kako tvrdi "ovdje podmirili svi konstituenti".

"Dobro je pa mi nismo ušli u vladu, ko zna kloliko bi onda ministarstava bilo", kazao je Mugoša. 

Abazovićev ekspoze ocijenio je kao  "lijepo štivo", u kome se "samo dva puta pominje riječ NATO. Odbrana se jednom pominje, a vanjski poslovi isto jednom".

"Mi smo se držali principa. Možda to nevjerovatno zvuči kad se pomene SD, jer su nam često spočitavali da nas samo funkcije interesuju. Ali smo sad potvrdili da nas ne interesuju po svaku cijenu. Zato što oko nekih pitanja ne možete praviti kompromis, ni sad ni u periodu koji je pred nama", kazao je Mugoša. 

Pavićević: Morali smo da uradimo korak dalje

Srđa Pavićević (CIVIS) kazao je da je cijela priča o manjinskoj vladi nastupila u zajedničkim djelovanjima u sklopu koalicije Crno na bijelo, "kada smo shvatili da možemo i da moramo da uradimo korak dalje, i da se distanciramo od onoga što je predstavlja 42. Vlada".  

"Tad smo prvi put počeli da razgovaramo sa dijametralno suprostavljenim opcijama na političkoj sceni Crne Gore, i došli smo do potpisivanja memoranduma koji predstavlja okosnicu neke nove priče", kazao je on. 

Kazao je i da su oni pružili ruku svima, i da je svako dobrodošao. 

Prema njegovim riječima,  društvo se i dalje nalazi "u dva tabora u dvije Crne Gore".

"Postoji jedna konfuzija,koju vidim, a to je da ne možemo da shvatimo da se u jednom mandatnom periodu mijenja većina. Na današnji dan ovdje postoje dvije većine koje se međusobno prepliću", kazao je on, i rekao da su po prvi put svi za istim stolom.

Kazao je da ova manjinska vlada ima svoje ideje, ono što je njeno buduće djelovanje a to je afitrmacija pravde i ekonomije.

"Željni smo pravde kao ozebli sunca. Obećavali smo pravdu u velikom obimu prije 30. avgusta 2020. i na tom putu moramo da istrajavamo", poručio je on, i dodao da podjele moramo da prevaziđemo edukacijom, vaspitanjem i savremenim stavovima.

Popović: Vijek trajanja nove vlade u rukama DPS-a

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović, kazao je da je stav partijskih organa da LP podrži izbor 43. vlade.

"Teška odluka koju je LP donijela, iznuđeno rješenje u datim političkim okolnostima, ali vjerujem da će ova vlada pokazati mnogo više od prethodne što nije teško". On je dodao da vjeruje da je današnji dan novi početak. 

"Vijek trajanja ove vlade u rukama je DPS-a i LP-a". kazao je Popović i dodao da se nada  da je današnji dan kraj upitnosti evro-atlanskog puta Crne Gore. Izrazio je žaljenje što SD nije dio Vlade, uz nadu da će se to u narednom periodu izmijeniti.

Brajović: Ekspertska vlada bila osuđena na propast 

Poslanik SD-a Ivan Brajović govoreći o trenutnom politiičkom ambijentu kazao je da je isti katastrofalan, te da su institucije u blokadi.

"Volio bih da je cijeli parlament na istoj strani kada je u pitanju zajednički interes Crne Gore, očigledno nije tako", kazao je on.  Dodao je da je ekspretska vlada bila osuđena na propast. "Ekspertska vlada koja nije imala ništa ekspertsko. Ali ipak je bilo potrebno 14 mjeseci da se ona sruši", kazao je on i dodao da njeno rušenje ne bi bilo moguće bez koalicije Crno na Bijelo.

Rekao je da ne osjeća nikakvu nelagodu što će tri poslanika SD-a biti protiv izbora ove vlade.

Abazović: Ponosan sam na svoje djelovanje u prethodnih godinu i po dana

Mandatar Dritan Abazović je u završnoj riječi kazao da je kao potpredsjednik 42. vlade ponosan na sve što je radio u prethodnih godinu i po dana. 

"Ponosan sam zato što sam tri puta donosio teške ali ispravne odluke. Prvo, trideseti avgust je  vrlo značajan dan u istoriji demokratije u CG jer se poazalo da glas u CG nešto vrijedi, da smjena vlasti nije nikakav bauk, da je to nešto što je poželjno. Kako smo smijenili 41. vladu, tako smo smijenili i 42. i nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smijeniti 43. vladu ", kazao je on.

"Ja sam izabrao da se borim za Crnu Goru a ne za procente", kazao je on. 

Abazović se osvrnuo i na kritike bezbjednosnog sektora.

"Nemojte nikoga da kritikujete osim mene. Ja sam ponosan na sve to, 4. i 5. septembra na Cetinju je sve urađeno da se ne prolije krv. Najvažnije je da smo prošli bez žrtava, " rekao je Abazović. 

On je rekao da je spreman na reviziju dešavanja na Cetinju, ali boji se da ako dođe do toga, neki u ovoj sali neće biti zadovoljni što je pravda došla do njih.

Kazao je da mu ne smeta niko iz DPS-a, DF-a, Demokrata...već ljudi koji ne žele da se bave budućnošću.

"Pokušao sam da vodim pregovore sa svima, jedino Demokratska Crna Gora nije željela da pregovara. Zašto smo ovo uradili? Ne plašimo se mi izbora, već ova zemlja nije spremna za izbore, jer bi potrošila resurse i ušla u dublju političku krizu".

"Bez SNP-a ova vlada ne bi imala smisao", kazao je on, i pojasnio da ne favorizuje bilo koju partiju ali je prisustvo SNP-a značajno.

Kazao je da će vlada u narednim mjesecima sprovesti veliku diplomatsku akciju za dobijanje Fast-Track, i zamolio da parlament ne vrši opstrukcije u njihovom dijelovanju. 

"Pozivam vas da se okupimo oko građanske, evropske Crne Gore, da zaboravimo neke stvari koje su se desile, ali da sve podredimo interesima države", kazao je on.

"Dajte da gradimo društvo zajednički, da pružimo ruke DF-u, DCG-u, Demosu...Molim vas da izaberemo građansku vladu, da izaberemo vladu u kojoj su zastupljeni svi narodi u CG, i da svi krenemo u jedan sprint i da odradimo dobre stvari. Vjerujem da je ovo momenat u kome podižemo ljestvicu političke kulture", kazao je on.

Ponovio je da su svi dobrodošli, da daju svoj doprinos izgradnji bolje Crne Gore.

Ranije je mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade. Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja. Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović: Ukoliko bude izabrana Vlada, ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministarku kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović. Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine. Đurović su predložili poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović, poslanici Bošnjačke stranke Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić, kao i poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević. Sjednici na Cetinju, kako su najavili, neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrate, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta neće prisustvovati sjednici jer je, kako je juče kazao poslanik Slaven Radunović, sazvana na nelegalan i nelegitiman način.

On je naglasio da DF neće prisustvovati nikakvim sjednicama na Cetinju dok se svi učesnici u vladajućoj koaliciji jasno ne ograde i ne osude napad na djecu iz Nikšića čiji je autobus kamenovan za Vaskrs. Poslanici će glasati i za dugo očekivani predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Na dnevnom redu je i predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kao i izbori i imenovanja. Sjednicu je zakazalo 46 poslanika nove većine, a protiv njih su krivične prijave najavili Prava Crna Gora i Demokrate.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније