Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ I. P. ]

19. 04. 2022. 14:00 >> 16:58
5

ĐUKANOVIĆ

Nadležni da rade svoj posao, sa Medenicom sam dugogodišnji prijatelj

U Crnoj Gori se svakom pojedincu mora obezbijediti pravo na dostojanstvenu odbranu, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o privođenju bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, kazao da nadležni organi treba da rade svoj posao.

“Ako ovoliko pričamo o vladavini prava moramo pustiti institucije da obave posao”, kazao je Đukanović novinarima nakon predavanje na Pravnom fakultetu .

On je rekao da nema nijednu informaciju na tu temu i da treba omogućiti da nadležni organi rade svoj posao.

“Imam povjerenje u tužilaštvo i sudstvo. Ono za šta se kao uvijek zalažem, ako želimo da budemo država vladavine prava moramo obezbijediti pravo svakom pojedincu na dostojanstvenu odbranu”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, stranka u postupku mora da ima pravo na odbranu. “Moramo izbjeći da ljude unaprijeed hendikepiramo u njihovoj odbrani”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da u Crnoj Gori nema izuzetaka te da su svi ljudi u istom statusu u odnosu na državu i njene institucije.

Đukanović je kazao da je sa Medenicom dugogodišnji prijatelj.

"Sa gospođom Medenicom sam vrlo intenzivno sarađivao u periodu kada smo oboje obavljali državne funkcije i to je sve što vam o tom odnosu mogu kazati", poručio je Đukanović. 

Blizu smo formiranja manjinske vlade

Demokratska partija socijalista (DPS) će bez ikakvih interesa i participacije podržati formiranje manjinske vlade, poručio je Đukanović, navodeći da ne izgleda realno da će nova vlada imati podršku 49 poslanika u parlamentu.

Đukanović je novinarima, nakon predavanja na Pravnom fakultetu u Podgorici, kazao da je formiranje manjinske vlade blizu i da postoji nekoliko verzija ko će činiti poslaničku podršku.

On je istakao da je interes bio da vladu podrži 49 poslanika u parlamentu, jer bi to obezbjeđivalo tropetinsku većinu za donošenje važnih odluka koje se, prije svega, tiču tužilačko-sudske grane vlasti.

Đukanović je kazao da ne izgleda realno da će vlada biti podržana od te većine.

„Spremni smo da podržimo i manju većinu, ali smo veoma jasno kazali da se ne saglašavamo sa namjerom da se partije koje su tradicionalno suverenističke, koje su učestvovale u narastanju političke podrške obnovi nezavisnosti i doprinijele razvoju, isključuju iz manjinske vlade bez valjnog obrazloženja“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, biće sagledane sve nove okolnosti.

"Čini mi se da dobijamo kao imperativ potrebu da što brže dobijemo vladu. Očigledno da ima mnogo zastoja u komunikaciji između partija koje čine vladu“, kazao je Đukanović.

Na pitanje kakva poruka se šalje društvu time što je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu, Đukanović je odgovorio da se šalje poruka da u Crnoj Gori nema izuzetaka i da su svi u istom statusu u odnosu na državu i njene institucije.

Upitan da li je lični prijatelj sa Medenicom i da li je sa njom bio u kontaktu proteklih dana, Đukanović je rekao da je sa Medenicom dugogodišnji prijatelj.

„Takođe, sa njom sam intenzivno sarađivao u periodu kada smo oboje obavljali državne funkcije. Ne želim da se upuštam ni u jednu ocjenu ni u njenu korist, ni na njenu štetu. Poklonimo povjerenje institucijama i sačekajmo da čujemo argumente koji će nam pojasniti o čemu se radi“, rekao je Đukanović.

On je, na pitanje kako komentariše kvalifikacije tužilaštva o belvederskim protestima, da je te proteste predvodio savjetnik predsjednika za bezbjednost Veselin Veljović, odgovorio da ih tumači onako kako ih je protumačio Osnovni sud na Cetinju.

„Pokazalo se da je to jedna najobičnija konstrukcija i da je to očigledno trebalo da posluži kao politička optužnica i političko objašnjenje da se na Cetinju nije događao otpor prema kleronacionalizmu Srpske pravoslavne crkve, nego prema novoj vlasti. Pokazalo se da to nije tačno“, rekao je Đukanović.

On je istakao da Veljović tamo nije imao nikakvu ulogu i da mu je drago da je to ustanovio i sud na Cetinju.

„Dobro je da se te političke konstrukcije koje se žele krivično pravno artikulisati veoma brzo rasprše kao mjerhur od sapunice“, dodao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније