Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

08. 04. 2022. 22:27 >> 23:10
4

EMISIJA "OKRUGLI STO"

Konatar: Birati u okviru liste; Sekulić: Otvorene liste i dalje partijske

Postoji više načina kako da se trenutni izborni sistem unaprijedi, kako bi građani direktno birali svoje predstavnike u Skupštini Crne Gore, ocijenjeno je u emisiji "Okrugli sto" na Parlamentarnom kanalu Televizije Crne Gore (TVCG), u kojoj se raspravljalo o uvođenju otvorenih lista.

Miloš Konatar, šef kluba poslanika “Crno na bijelo” je kazao da GP URA uvijek promoviše ideju otvorenih lista.

"Kada je riječ o otvorenim listama, postoji više načina kako da se trenutni izborni sistem unaprijedi da on dobije, da kažem, taj smisao da građani mogu birati u okviru jedne liste, koga će od kandidata gurati za mjesto u parlamentu", kazao je Konatar.

Na taj način, kako je istakao, veća moć bi se prenijela građaninu i ne bi bilo bitno ko je na kojem mjestu izborne liste.

"Na neki način bi i relaksiralo i političke partije jer smo imali borbe unutar partije ko je na kojem mjestu", dodao je Konatar.

On je poručio da se mora graditi svijest javnih funkcionera da po Ustavu rade javnom interesu, a posle toga u partijskom i svom ličnom.

"Da imamo tu svijest poslanika, ne bi nam se dešavale blokade koje nam se dešavaju trenutno. Ako tu svijest ne izgradimo, džaba nam promjena izbornog sistema", rekoa je Knatar i dodao da je za izmijenu izbornog zakonodavstva, za većinu zakona je potrebna dvotrećinska većina.

On je poručio da se blokadom Skupštine onemogućavaju poslanici da obavljaju svoju javnu funkciju.

"Pitanje je da li je to protivustavno. Ja po Ustavu moram da obavljam moju funkciju. To je, ako ne krivično pitanje, onda etičko", napomenuo je Konatar.

Konatar smatra da potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović ima pravo da zakaže sjednicu parlamenta, ako to ne uradi vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić.

Sa tim je saglasan i Predrag Sekulić, poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Sekulić je, kada je riječ o izbornom sistemu, za to da se zadrži trenutni model i poručuje da partije ne koče izbornu reformu.

On je naglasio da bi otvorene liste i dalje bile partijske, jer partija predlaže kandidate.

"Pitanje je koji izborni sistem odabrati. Crna Gora je jedna izborna jedincina i najviše nam odgovara trenutni izborni sistem. Teško je napraviti otvorene liste u tom sistemu. S druge strane, teško je dijeliti Crnu Goru na 81 izbornu jedinicu kako bi ti bilo u u sistemu otvorenih izbornih lista. To je previše komplikovano", ocijenio je Sekulić.

Kada bi se uvele otvorene liste, prema njegovim riječima, morali bi da se svi u izbornom sistemu edukuju, od Državne izborne komisije do glasača.

"Taj izborni sistem ne bi donio ništa novo. Sada kada kada glasate za neku listu, znate koji će kandidat ući u parlament", kazao je Sekulić, naglašavajuči da niko nije dao cjelovito rješenje.

Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije je kazao partije nikada neće otvoriti debatu o otvorenim listama, jer, kako je naveo, ustavni izborni sistem očigledno ne odgovara strankama.

"Nosilac suvereniteta nije građanin jer su političke partije praktično preuzele suverenitet", istakao je Sekulić i naveo da je za to da građani biraju kao što se bira predsjednik.

Poručio je da od izbornog sistema zavisi država.

"Crna Gora nije država jer nema legitimne državne institucije. Liše jedne - Predsjednika države. Ne može ih ni imati jer nema izvorni suverenitet kod birača. Prema tome svi zakoni koji su donijeti su takođe zakoni koji u pravnom smislu nemaju pravno dejstvo, jer ne možete iz legitimiteta izvlačiti legalitet. Iz legaliteta se izvlači legitimitet, ne obratno", istakao je Blažić, koji je kazao da su za to krivi poslanici u parlamentu.

"Zamilsite državu koja nema zakon o parlamentu, zakon o Vladi i sijaset drugih", napomenuo je Blažić.

On je rekao da je parlament samoregulatorno tijelo jer rade po Poslovniku koji su sami donijeli.

"Teorijski, Vlada može da se formira svakog četvrtka kada zasijeda", naglasio je Blažić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније