Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

17. 03. 2022. 22:16 >> 22:17

BALOTA

"Objavite tabelu sa ocjenama za svakog člana Sudskog savjeta"

Potpredsjednik SDP-a Adis Balota traži od Sudskog Savjeta da objavi tabelu sa ocjenama izabranih članova, a posebno dio koji prikazuje ocjenu na intervjuu. On ih pita kako da nijedan pripadnik manje brojnog naroda nije ispunio njihove kriterijume.

“Sudski savjet umjesto da ispravlja grešku, koju je čitava javnost shvatila, u svojem odgovoru i dalje nastoji da pokrije ''bruku'' koja je napravljena. Ovdje se nijeste ogriješili samo o manje brojnim narodima ili o pojedincima, već ste doveli u pitanje građanski koncept države i dodatno narušili povjerenje”, navodi Balota.

On je kazao da  kandidati za članove Sudskog savjeta koji nijesu primljeni imaju više decenija iskustva u sudskoj vlasti i više puta su u ranijem periodu dobijali maksimalne ocjene. 

“Govorite da ''Sudskom savjetu nije poznata nacionalnost kandidata, osim što možete da naslutite na osnovu ličnog imena'', a u Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama se kaže - ako kandidati imaju isti broj bodova na pisanom testu odnosno pravosudnom ispitu, prednost ima kandidat koji je pripadnik manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, kaže on.

U istom Zakonu , kako navodi, piše da Sudski savjet sa prijavljenim kandidatima obavlja intervju.

“Na osnovu ocjene rada i ocjene intervjua iz člana 74 ovog zakona, sačinjava se rang lista. Pitanje, kako onda znate ko pripada manjinskim narodima u ovim situacijama, ako nije po imenu? Znači, vaša zakonska obaveza je da znate nacionalnost kandidata, a vi je po sopstvenom priznanju niste ispoštovali”, kaže Balota.

Po njegovom mišljenju nameće se zaključak da su i te kako imali na umu ko se kako zove i svaki kandidat koje je nacionalnosti.

“Član 75 predviđa, da ukoliko se ne može utvrditi prednost kandidata, Sudski savjet vrši žrijebanje. Bilo bi dobro da prikažete i rezultat žrijebanja, ako su kandidati manje brojnih naroda došli i do tog nivoa, ili ni tu nijesu imali sreće ili zadovoljili kriterijume”, kaže on.

Traži da se objavi tabela sa ocjenama, a posebno dio koji prikazuje ocjenu na intervjuu, po svakom članu Sudskog savjeta.

“Mislim da je došlo vrijeme da pojedini iz Sudskog savjeta snose odgovornost tj. da dobiju i crveni karton”, zaključuje Balota.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније