Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ B.B. ]

02. 03. 2022. 18:15   >>  18:15

ASK

Politički subjekti da otvore poseban žiro račun za kampanju

Politički subjekti, koji će učestvovati na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju, dužni su da otvore poseban žiro račun za prikupljanje sredstava i finansiranje troškova izborne kampanje, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su podsjetili da politički subjekti to moraju uraditi prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje, a najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste, kada politički subjekat određuje odgovornu osobu za namjensko trošenje novca i podnošenje izvještaja.

“O otvaranju žiro računa i određivanju odgovorne osobe subjekt obavještava Agenciju u roku od tri dana”, naveli su iz ASK-a.

Oni su dodali da su politički subjekti dužni da 14. i 28. marta, kao i 11. aprila, Agenciji dostave petnaestodnevne izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica.

Kako je saopšteno, Agenciji se 21. marta mora dostaviti izvještaj o medijskom oglašavanju u izbornoj kampanji, dok se 22. marta dostavlja privremeni izvještaj o troškovima kampanje pet dana prije održavanja izbora.

Iz ASK-a su kazali da politički subjekti moraju dostaviti i izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje, sa pratećom dokumentacijom, u roku od 30 dana od održavanja izbora.

“Detaljan prikaz obaveza političkih subjekata u vezi sa finansiranjem izborne kampanje je dostupan na linku "Plan kontrole i nadzora”: https://www.antikorupcija.me/media/documents/Plan_kontrole_i_nadzora_za_izbore_koji_%C4%87e_biti_odr%C5%BEani_27._marta.pdf”, naveli su iz ASK-a.

Oni su rekli da je kalendar sa rokovima za dostavljanje izvještaja objavljen na internet stranici Agencije.

Kako se navodi, 20 odsto ukupnog iznosa opredijeljenih sredstava za finansiranje izborne kampanje iz javnih izvora, raspodijeliće se u jednakom iznosu svim učesnicima izbora, najkasnije osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista.

Iz ASK-a su najavili da će podaci o tom iznosu kao i podaci o dozvoljenoj visini troškova izborne kampanje po političkom subjektu biti dostupni na linku “Opredijeljena sredstva”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније