Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

28. 12. 2021. 09:20 >> 09:25
3

CRNOGORSKI PEN CENTAR

Kandidati za TS dokaz da politička većina ne radi u interesu CG

Crnogorski PEN centar oštro se protivi potčinjavanju Tužilačkoga savjeta interesima Crkve Srbije i kriminalnih klanova u Crnoj Gori. Kako ističu u saopštenju, predloženi "ugledni pravnici", kao članovi Tužilačkoga savjeta dokaz su da političke partije na vlasti ne rade u interesu države Crne Gore i njenih građana.

Kako naglašavaju ovakav izbor kandidata je u interesu velikodržavne politike Aleksandra Vučića i Crkve Srbije, o čijoj sprezi s kriminalnim klanovima postoje ozbiljne sumnje.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore sastavljena u Manastiru Ostrog, a o njenim personalnim rješenjima odlučivao je tadašnji mitropolit. Manje od mjesec dana nakon što je Vlada počela s radom, u Skupštini Crne Gore po hitnom postupku usvojene su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojima je legitimisana, kako naglašavaju, pravna hajdučija prethodne vlasti zahvaljujući kojoj je Crkva Srbije prepisala u svoje vlasništvo oko 50 km2 imovine koja čini najvrednije kulturnoistorijsko nasljeđe Crne Gore.

Razorni uticaj Crkve Srbije demonstriran je, kako navode, početkom septembra kad je samo zahvaljujući prisebnosti građana koji su iskazali svoj protest poniženju Cetinja i Crne Gore, izbjegnut konflikt na Cetinju.

"Najnoviji prijedlog usaglašen od predstavnika vladajuće većine za četiri mjesta iz reda 'uglednih pravnika' u Tužilačkome savjetu pokazuje da je na djelu očigledna namjera da nakon zakonodavne i izvršne vlasti, Crkva Srbije preuzme kontrolu i nad tužilačkom vlašću. Naime, od četiri kandidata, tri su istaknuti eksponenti Crkve Srbije iz vremena prljave političke kampanje protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojenog krajem decembra 2019. godine. Pritom, od ta tri advokata, dvojica su bili pravni zastupnici zloglasnoga kriminalnog klana, baš kao i aktuelni direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost. Na osnovu svega postaje jasno da predlagačima Tužilačkoga savjeta nije stalo do nezavisnoga i depolitizovanog tužilaštva, već do tužilaštva s ozbiljnim hipotekama koje će biti na usluzi Crkve Srbije i Aleksandra Vučića", navode u saopštenju PEN centra.

Za ovakvo stanje u društvu, kako dodaju, uz najavu gotovo izvjesnog ekonomskog kraha koncipiranog od lažnih eksperata iz klerikalne Vlade, odgovornost u prvome redu imaju one političke snage koje su na posljednjim državnim izborima nastupale kao građanska opcija, a koje su za ovih godinu dana demonstrirale apsolutnu posvećenost realizaciji srpskog velikodržavnog projekta Aleksandra Vučića, urušavajući korak po korak temelje na kojima je izgrađena građanska, multikulturna i antifašistička Crna Gora.

"Riječ je prije svega o Građanskome pokretu URA koji je pod očigledno lažnom parolom dekriminalizacije društva u prethodnih godinu dana glasao za sve inicijative koje je pripremila Crkva Srbije. Podrže li poslanici Građanskoga pokreta URA u Skupštini Crne Gore prijedlog da eksponenti Crkve Srbije preuzmu tužilačku vlast i prihvate li da izglasaju budžet koji Crnoj Gori gotovo izvjesno donosi 'grčki scenario', potvrdiće sumnje koje njihov lider više ni ne demantuje, da su samo najperfidnija poluga Vučićeve politike u Crnoj Gori", naglašavaju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније