Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

13. 12. 2021. 20:59   >>  21:25 11

Rakočević: Nijesmo pregovarali sa GP URA; Radunović: Niko nikome nije nudio pare

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je u emisiji "Naglas" na TVCG da je opozicija povukla inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi zbog predloga Demokratskog fronta da se Vladi skrati mandat i da se ide na vanredne izbore. Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da je potez opozicije "samo jedan najobičniji blef".

Poslanik DPS Nikola Rakočević kaže da su inicirali izglasavanje nepovjerenja Vladi jer, kako ističe, Vlada formalno ima podršku 10-ak poslanika.

Podsjeća i da prema istraživanjima javnog mnjenja preko 25% građana vjeruje Vladi. Pored toga, kako dodaje Rakočević, put ka EU je zakočen.

“Opasne su poruku koje je dio parlamentarne većine slao kao smo mi nekoga potkupljivali i nešto nudili”, kazao je Rakočević.

Da DF nije predložio skraćenje mandata Vladi, kako kaže Rakočević, opozicija ne bi odustala od inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Naš interes nije da pravimo turubulencije na političkoj sceni. Naš interes je da dođemo do većine u Skupštini, koja će podrazumjevati 40 poslanika opozicije i jedan broj poslanika vlasti koji Crnu Goru doživaljaju evropskom, građanskom i multietničkom državnom i koji će raditi na platformi da se dinamizira ekonomija, zdravstvo i da se otkoči EU put. Smatrali smo da nakon inicijative, poslanika većine postoji bolji put da se dođe do toga”, kazao je Rakočević.

On je saopštio da je potrebno prvo vidjeti da li ćemo imati izbore ili prostor da se, kako je naveo, pravi nova evropska platforma koja treba da vodi Crnu Goru.

“Kako god bilo ta nova evropska platforma je budućnost Crne Gore bilo poslije, ili prije izbora to je jedini način da Crna Gora krene naprijed”, kazao je Rakočević.

Na pitanje imamo li izdajnika u redovima vladajuće većine i da li su pregovarali sa GP URA, Rakočević je kazao da to DPS nije činio.

"Ne, to su sve obične podvale, i nije prvi put", kazao je Rakočević i dodao da žele da razgovaraju sa svima koji Crnu Goru vide kao građansku, evropsku i multietničku državu.

"To ne znači da ćemo sa bilo kim razgovarati po principu ucjena", poručio je Rakočević. 

Radunović: Ja mislim da niko nikome nije nudio pare

Poslanik DF-a Slaven Radunović kaže da je opozicija odustala od inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi jer nijesu imali potrebnu većinu.

“Svih ovih dana u pitanju je samo jedan najobičniji blef. Neprijatno mi je bilo malo danas dok su kolege iz Demokrate i URE govorile ko je kome nudio pare. Ja mislim da niko nikome nije nudio pare, da nije bilo nikakvih pokušaja da se kupi poslanik. To je najobičniji blef”, kazao je Radunović.

On je naveo da se DPS ne snalazi u opozicionim klupama i da traži izgovore.

“Ni u jednoj kombinaciji koju će da inicira DF, nema DPS-a, samo dolazi u obzir dogovor sa kolegama iz vlasti”, kazao je Radunović.

On je naveo da Front kritikuje Vladu i ako je neko bude rušio, kako je dodao, rušiće je sa kolegala iz vlasti.

“Mislim da iz svih kombinacija, koje sada imamo, treba da izbrišemo mogućnost da se vrati DPS”, poručio je Radunović.

Đurović: Ne razgovaramo jezikom ucjena

Potpredsjednik GP URA Goran Đurović kaže da je sve što se dešavalo prethodnih dana bilo bespotrebno dizanje tenzija.

“Ovo je bio taktički potez DPS pred loklane izbore, smatram to potpuno nepotrebnim”, kazao je Đurović.

Bespotrebno je kaže i stalno upiranje prsta i pritisci DF-a na GP URA. Đurović navodi da su građani na izborima 30. avgusta tražili, ne samo smjenu DPS-a, već i bolji životni standard, bolje plate, mir...

“Sve bi lakše bilo da smo mi imali punu podršku vladajuće većine. Da je DF dao ruku, a ne da nam podapinje nogu svakoga dana”, kazao je Đurović.

On je naveo da je dan nakon izbora Vlade DF krenuo da ruši Vladu.

Radunović je kazao da su protiv Vlade bili i dan prije njenog izbora, ali su je glasali zbog, kako je naveo, ucjena GP URA.

Đurović je na to odgovorio da bi bilo poštenije da DF nije ni izglasao Vladu.

“Kada pričate o GP URA nemojte da pričate da smo mi sa bilo kim razgovarali jezikom ucjena”, kazao je Đurović.

Vujović: Da se pokuša doći do neke druge parlamentarne većine

Ivan Vujović iz SDP kaže da je predstava za javnost sve ono što se dešavalo u proteklih godinu dana, od konstituisanja nove Vlade.

“Konačna posljedica svega je da mi imamo stanje potpunog političkog i institucionalnog haosa u Crnoj Gori. Ko je kriv za to, ne može za to biti kriva opozicija”, kazao je Vujović i dodao da je Vlada suštinski već pala.

Ispravnim stavom u principijelnoj ravni, vidi predlog DF-a da se Vladi skrati mandat i ide na vanredne izbore.

“Ja ne znam u svijetu da je neka vlada funkcionisala na podršci 14 od 41 poslanika”, kazao je Vujović.

Naveo je da se parlamentaran većina ne može dogovoriti, te da su vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz.

“Tu je i mogućnost da pokrenemo pregovore da se pokuša doći do neke druge parlamentarne većine, to je sasvim legitima opcija. Mi smo spremni da u te pregovore uđemo, da pokušamo doći do rješenja”, naveo je Vujović.

Kaže da je potrebno da se partije okupljaju oko funadamentalnih vrijednosti.

“Mislim da mi imamo sasvim dovoljno poslanika da dođemo do tog dogovora, koji će biti dogovor više od 41 poslanika”, kazao je Vujović.

Koprivica: Opozicija danas doživjela klasičan politički fijasko

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kaže da je aktuelna opozicija danas doživjela klasičan politički fijasko, te da su oni jedini gubitnici.

“Tresla se gora rodio se miš. Klasičan politički fijasko i to samo jedan u nizu poraza i neuspjeha aktuelne parlamentarne opzicije”, naveo je Koprivica i dodao da takvo nesnalažanje u opoziciji do sada nije viđeno.

Koprivica je istakao da je DPS na nezaustavljivoj nizbrdici, što su kako kaže, pokazali i nedavni loklani izbori.

To je kako ističe i jasna poruka građana da ne žele, kako dodaje, povratak na staro.

“Ovaj rasplet krize vlasti vodi ka tome da će na kraju ovog zasijedanja biti sačavana izborna volja građana, ali da će građani imati i nova u ruke. Vjerujem da se usvojiti bužet uz određene amandmane”, poručio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније