Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

23. 11. 2021. 18:54   >>  18:53

INJAC - MILER

"Austrija će nastaviti da podržava Crnu Goru"

Ambasador Austrije Karl Miler kazao je da će ta zemlja nastaviti da podržava i sarađuje sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, ali i u procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopštilo MO, ministarka odbrane Olivera Injac, sastala se sa ambasadorom Austrije Karl Milerom.

Injac je posebno naglasila intenzivnu odbrambenu saradnju koju su dvije zemlje do sada ostvarile, uz očekivanje da će se ona nastaviti istom dinamikom i u narednom periodu.

"Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju saradnje sa partnerskim zemljama, ostajući kredibilan akter u međunarodnoj zajednici", istakla je Injac.

Injac je ukazala na izuzetno uspješnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje, posebno naglasivši značaj nedavno završene obuke naših vojnika u oblasti potrage i spašavanja od strane kolega iz Oružanih snaga Austrije.

"Ova aktivnost je samo jedna u nizu uspješno realizovanih zajedničkih projekata u oblasti odbrane, uključujući veoma značajnu saradnju ostvarenu u domenu planinskog ratovanja, školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, kao i u drugim oblastima odbrane", dodala je Injac.

Injac je istakla i posebnu zahvalnost za podršku koju Austrija pruža u domenu uništavanja viška naoružanja, ispitivanja stabilnosti baruta i edukacije kadra u oblasti skladištenja i upravljanja municijom.

Muler izrazio je zadovoljstvo povodom preuzimanja dužnosti diplomatskog predstavnika Austrije u Crnoj Gori, dodajući da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarenju njenih spoljnopolitičkih ciljeva i u predstojećem periodu.

"Austrija je posebno posvećena regionu Zapadnog Balkana u cjelini, u cilju njegovog daljeg razvoja", kazao je Miler.

On je najavio nastavak podrške i saradnju sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, ali i u procesu njenog pristupanja EU.

Sagovornici su se, kako navode, osvrnuli i na značaj regionalne inicijative Grac formata Federalnog Ministarstva odbrane Austrije, koja suštinski dopinosi jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što predstavlja osnov za izgradnju stabilnog regiona i njegovu afirmaciju u evropskoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније