Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

19. 11. 2021. 16:59 >> 17:01

SDP

Konjević podnio amandmane na predlog deklaracije i preporuku POSP-a

Poslanik u Skupšini Crne Gore Raško Konjević podnio je amandmane na prijedlog deklaracije i preporuku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske Unije i Crne Gore (POSP).

Kako je saopšteno iz SDP-a, u prvom amandmanu je predložen stav u kojem se ističe da blokada pravosuđa, teškoće u funkcionisanju Vlade i parlamenta produbljuju političku polarizaciju, slabe državne institucije i ukupne kapacitete države da sprovodi reforme, konsoliduje demokratske procese u zemlji i nastavi put ka EU.

"Takođe Konjević je predložio i da se iskaže izabrinutost zbog činjenice da parlament nije bio funkcionalan u određenom vremenskom periodu što je uticalo na kašnjenje usvajanja važnih zakona, posebno onih koji se tiču procesa pridruživanja EU", navode iz SDP-a.

Predložen je, kako se dodaje, i amandman u kojem je iskazano da su pojedini važni zakoni za proces pridruživanja sa EU usvojeni bez neophodnih i adekvatnih javnih konsultacija, a čiji sadržaj, kako su kazali, nije u potpunosti usklađen sa ključnim preporukama relevantnih evropskih institucija, što je u nekim slucajevima dovelo i do snižavanja uslova za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika zasnovano na zaslugama.

"Takođe, iskazana je i zabrinutost što i nakon 14 mjeseci od konstituisanja parlamenta nije otpočet dijalog vlasti i opozicije na temu deblokade pravosudnog sistema; poziva u tom smislu predstavnike vlasti da se hitno pristupi implementaciji privremenog mjerila vezanog za primjenu ustavnih amandmana u dijelu izbora najviših pravosudnih funkcija kvalifikovanom vecinom u parlamentu, i u tom smislu smatra urgentnim da vrh parlamenta pokrene i ubrza razgovore između vlasti i opozicije kako bi se došlo do neophodnog konsenzusa", navodi se u saopštenju.

Konjević amandmanski poziva sve društvene aktere da jačaju građanski i sekularni karakter crnogorskog drustva i države, poštuju ustavnu odvojenost države i crkve, i tim povodom iskazuje zabrinutost zbog primjera narušavanja te odvojenosti i upliva pojedinih vjerskih zajednica u politički proces.

"Predložen je i dio u kojem se iskazuje zabrinutost zbog primjera miješanja države Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Crne Gore, što je posebno bilo primjetno tokom izbornog procesa u Nikšiću i medijske propagande koja je tom prilikom sprovođena, čime je izvršen uticaj na dodatno produbljivanje podjela u crnogorskom društvu", saopšteno je iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније