Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

18. 11. 2021. 17:50   >>  17:51

KORDIĆ-MULER

Austrija podržava CG da postane sljedeća članica EU

Nastavak kvalitetne bilateralne diplomatske i stručne saradnje Crne Gore i Austrije je neupitan, kao i podrška Austrije namjeri Crne Gore da postane prva sljedeća članica EU, poručeno je na sastanku glavne pregovaračice, Zorke Kordić i ambasadora te države, Karla Mihaela Mulera.

Kordić je čestitala ambasadoru Muleru na nedavnom imenovanju na mjesto ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori istakavši tradicionalno prijateljske i dobre odnose dvije države i upoznala sagovornika sa trenutnim stanjem pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, uz kratak osvrt na preporuke iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori.

„Napredak u oblasti vladavine prava je apsolutni prioritet pregovaračkog procesa, u čemu Vlada očekuje značajnu podršku i konstruktivan doprinos Skupštine Crne Gore. Osim vladavine prava, neizostavan je i rad na ekonomskom oporavku od posljedica krize izazvane koronavirusom, u čemu će svakako Program ekonomskih reformi i program „Evropa sad!“ imati vodeću ulogu“, kazala je glavna pregovaračica.

Ona je prenijela očekivanje da će Vlada u reformskim naporima kao i do sada imati podršku Austrije i njenih eksperata, čije je iskustvo kao predstavnika jedne od starijih država članica EU, vrlo dragocjeno.

Ambasador Muler je pohvalio dosadašnja postignuća Crne Gore na puta ka Evropskoj uniji istakavši da joj sa razlogom pripada mjesto predvodnika u integracionom procesu na Zapadnom Balkanu. Kako je kazao, od Crne Gore uvijek dolaze dobri i ohrabrujući signali i primjeri kada je evropska integracija u pitanju, što potvrđuje posvećenost tom procesu svih grana vlasti, ali i podršku samih građana.

On je poručio da proces pristupanja EU predstavlja transformativni proces za Crnu Goru, koji za cilj nema samo članstvo Crne Gore u Uniji već i opštu dobrobit za cjelokupno društvo. Prenio je da Austrija, kao država geografski i politički bliska Zapadnom Balkanu, nastavlja da podržava evropsku perspektivu ovog regiona, te da se u tom pogledu sigurno može očekivati i nastavak uspješne saradnje sa Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније