Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović [ TVCG ]

15. 11. 2021. 15:58 >> 15:59

BORELJ

Situacija na Z. Balkanu nije posebno dobra

Situacija na Zapadnom Balkanu nije posebno dobra, kazao je uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj. Komesar za proširenje Oliver Varhelji naglasio je da je politika proširenja najjači instrument. Ministri će tokom diskusije naviše pažnje posvetiti situaciji u BiH i dijalogu Beograda i Prištine.

Prilike na Zapadnom Balkanu, uz Bjelorusiju, glavna su tema sastanka minstara vanjskih poslova EU. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj nije zadovoljan razvojem situacije u regionu.

U Bosni i Hercegovini postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i koče njen razvoj i put ka EU, naglasio je na početku sastanka ministara vanjskih poslova EU.

“Govorićemo i dijalogu Beograda i Prištine, ali i o situaciji na Zapadnom Balkanu uopšte, nije posebno dobra”, kazao je on.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da Zapadni Balkan nije samo proširenje već i prudruživanje zemalja regiona vanjskopolitičkim ciljevima EU.  

“Moramo da nastavimo politiku proširenja koja je naš najjači instrument i nadamo se da cemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti napredak”, kazao je Varhelji.

Naglasio je da je važna tema i Evropski investicioni plan, na čijoj implementaciji treba raditi što je prije moguće.

Ministri iz Hrvatske i Finske posebno su zabrinuti zbog razvoja situacije u BiH.

“Situacija je napeta i Dejtonski mirovni sporazum mora da bude u potpunosti ispoštovan. To je vazno kako bi se smanjile tenzije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini”, saopštio je ministar vanjskih poslova FinskePeka Havisto.

“Rastući separatizam u BiH produbljuje nestabilnost.Ključ za rješenje je puno poštovanje principa jednakosti tri konstitutivna naroda i izborne reforme. U tim oblastima nam je potreban napredak i to je pitanje hitnosti”, saopštio je ministar vanjskih poslova HrvatskeGordan Grlić Radman.

Iz Brisela je takođe saopšteno da je Evropska komisija odobrila priznavanje kovid sertifikata iz Srbije, Griuzije, Moldavije i Novog zelanda, što će građanima tih zemalja olaksati putovanja ali i omogućiti građanima Evrope da putuju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније