Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

25. 10. 2021. 07:56   >>  10:41

POVODOM MJERA EU

Rješavati probleme u oblasti vladavine prava

Povodom najavljenih mjera Evropske unije da će se od kraja naredne godine ulazak u Šengen zonu plaćati sedam eura, članovi Odbora za za evropske integracije za Portal RTCG kazali su da je to još jedan dokaz da Crna Gora treba da rješrava ozbiljne probleme u oblasti vladavine prava. Iz vlasti ne očekuju rast euroskepticizma u zemlji, dok iz opozicije imaju suprotno mišljenje.

Članica Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i poslanik DF-a Maja Vukićević ne vjeruje da će najavljene mjere EU o pooštravanju mjera za ulazak krajem naredne godine uticati na raspoloženje građana Crne Gore prema procesu pridruživanja.

Ona je za Portal RTCG rekla da velika većina građana podržava evropske integracije, ali da je raniji režim uradio mnogo toga lošeg za Crnu Goru i da je najviše odgovoran za krupne probleme u oblasti vladavine prava.

"Vidjeli smo izvještaj EU, koji je i očekivan, i evidentna je stagnacija u pregovorima. Nova vlast nije imala puno vremena da bitnje promijeni stvari. Ono što bez sumnje treba da bude prioritet jeste da bezbjednosna situacija bude bolja, jer ona sada, posebno kada se vide posljednja dešavanja, zaista nije na visokom nivou. Zna se da DF zagovara reforme u pravosudnom sektoru, i one su sada veoma potrebne", rekla je Vukićević.

Ona je izrazila nadu da će Crna Gora u narednih nekoliko godina postati zvanično dio EU, ističući da sve zavisi od nas.

"Posebno od rješavanja problema u oblasti vladavine prava", zaključila je Vukićević.

Po najavama, od kraja iduće godine građani Crne Gora moraće preko interneta najaviti ulazak u Šengen zonu i platiti taksu od sedam eura.

Član Odbora za evropske integracije i poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović za Portal RTCG kazao je da će ova informacija dodatno obeshrabriti građane Crne Gore i vjerujem da će nova Vlada ili nova parlamentarna većina, ukoliko se uskoro promijeni unutar Crne Gore, vratiti Crnu Goru u onaj kolosjek evropskih integracija.

Očigledan je, ističe, određeni zamor unutar članica Evropske unije oko pridruživanja novih članica.

"Što se tiče Crne Gore, mislim da smo u proteklih godinu dana stagnirali ako ne i nazadovali u samom procesu evropskih integracija", zaključio je Smailović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније