Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2021. 18:49 >> 18:53
6

IZVJEŠTAJ URUČEN PREMIJERU

Vidljivi problemi u oblasti vladavine prava

Ambasadorka EU Oana Kristina Popa uručila je predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu EU integracija, ističući da su najočitiji problemi vidljivi u oblasti vladavine prava, odnosno pregovaračkom poglavlju 23.

Kako je saopšteno, premijer Krivokapić se zahvalio na izvještaju, te dobronamjernim i konstruktivnim smjernicama Evropske komisije, uz konstataciju da svaki novi izvještaj o napretku doživljava kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na svom putu ka Evropskoj uniji.

Premijer je naglasio da je Vlada, na čijem je čelu, u potpunosti posvećena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, što se očitava u činjenici da je, na svakoj sjednici Vlade, prva tačka posvećena upravo evropskim integracijama.

"Naročito me raduje što je Evropska komisija konstatovala usklađenost naše vanjske politike sa stavovima Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije", piše u saopštenju. 

Krivokapić je istakao važnost sinhronizovanog djelovanja sve tri grane vlasti u Crnoj Gori, kako "bismo što prije došli do neophodnih reformi".

Popa je istakla da je izvještaj o napretku važan instrument, odnosno set smjernica koji pomaže Crnoj Gori da prilagodi i usaglasi sopstveni sistem sa Evropskom unijom. Prema njenim riječima, iako je Crna Gora napredovala u nekim poglavljima, najočitiji problemi su vidljivi u oblasti vladavine prava, odnosno poglavlju 23.

Ambasadorka je ponovila konstataciju da je vanjska politika naše zemlje stoprocentno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

"Podrška od preko 70 odsto građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji naše je i vaše zajedničko postignuće. Međutim, visoka podrška podrazumijeva i visoka očekivanja građana”, kazala je Popa. 

Krivokapić je istakao da će politiku Vlade u 2022. godini obilježiti tri razvojna programa, i to ekonomsko-finansijski „Evropa sad!”, administrativno-pravni „Evropa ovdje!”, i investicioni „Crna Gora odmah!”, uz konstataciju da naša zemlja optimistično gleda i računa na novi Garantni fond za Zapadni Balkan.

Popa je ponovila ono što je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila Crnoj Gori, prilikom njene nedavne posjete Podgorici: „Mi vas želimo u Evropskoj uniji”.

"Uz napomenu da je u pitanju dvosmjerni proces, koji zahtijeva ozbiljne reforme, na čemu će EU nesebično pomagati Crnoj Gori", rekla je ona. 

Obje strane su, na kraju susreta, istakle zahvalnost na otvorenom dijalogu i zadovoljstvo zbog nastavka saradnje.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније