Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ B.B. ]

07. 10. 2021. 14:31   >>  14:32 5

ŽIVKOVIĆ

Vanredni izbori rješenje za izlazak iz političke krize

Vanredni parlamentarni izbori ili novi model vlasti rješenja su za izlazak iz političke krize, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković, navodeći da je espertski model vlade propao i da vladajuća većina više nema legitimitet.

Živković je agenciji MINA kazao da je vladajuća većina potrošila godinu u dogovorima i pregovorima, pokušavajući da napravi satabilnu političku većinu.

“Rezultat su kontradiktornosti i međusobne optužbe. Crna Gora je potrošila godinu u političkom beznađu, koje je prouzrokovalo više štete u sistemu različitih institucija”, naveo je Živković.

On je istakao da je razgovor o rekonstrukciju stavio novi izazov za predstavnike vlasti.

“Na osnovu svih izjava koje smo juče čuli, vidimo da se ne može lako doći do dogovora. Svaki pokušaj ulaska Demokratskog fronta u Vladu značio bi stavljanje dodatnog pečata na zaustavljanje evropskog puta Crne Gore”, naveo je Živković.

On je ocijenio da je aktuelna većina principijelno, ideološki i programski značajno raznolika i dodao da to značajno utiče na političku stabilnost u Crnoj Gori.

“Kreatori ekspertskog modela vlasti u Crnoj Gori kažu da je on propao, da ne može da funkcioniše i sada se pokušava naći izlaz iz te krize”, istakao je Živković.

Izlaz iz krize, kako smatra, može da bude u novoj većini koja bi podrazumijevala uključivanje građanskih i evropskih snaga ili izlazak na nove parlamentarne izbore.

“Siguran sam da bi na izborima ozbiljnu pobjedu odnijele građanske, suverenističke i evropske snage”, rekao je Živković.

On smatra da je evidentno da aktuelna većina nema legitimitet, budući da najveći konstituent vladajuće većine ne prisustvuje zasijedanjima Skupštine.

“Time je rad Parlamenta blokiran, a to podrazumijeva da se ne usvajaju zakonska rješenja, čime se dodatno utiče i na dalji evropski put Crne Gore”, rekao je Živković.

On smatra da bi izbori “pokazali pravo stanje stvari” i da bi građani prepoznali, kako je rekao, sve manjkavosti u funkcionisanju vlasti, kao i "odsustvo ozbiljnosti i odgovornosti ključnih aktera na političkoj sceni".

“Ubijeđen sam da bi bili kažnjeni zbog promovisanja vrijednosti koje se kose sa multinacionalnom i multietničkom demokratijom. Siguran sam da bi snage, koje se prevashodno zalažu za evropski put Crne Gore, odnijele ubjedljivu većinu”, naveo je Živković.

On je poručio da aktuelna vladajuća većina više ne može funkcionisati i da je neophodna promjena na političkoj sceni Crne Gore.

“Oni ne mogu imati dug domet. Na osnovu njihovog ponašanja, svako može da prosudi o tome koliko su ozbiljno i odgovorno vodili računa o nacionalnim interesima Crne Gore”, zaključio je Živković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније