Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

06. 10. 2021. 14:07 >> 14:07
4

INJAC

CG posvećena prioritetima NATO agende

Crna Gora je posvećena prioritetima NATO agende, navela je ministarka odbrane Olivera Injac, dodajući da saveznička podrška u Crnoj Gori nije umanjena ni tokom pandemije.

Injac je to kazala na Varšavskom bezbjednosnom forumu.

"Ona je istakla da samo jačanjem međusobnog povjerenja među saveznicama i uzajamnom podrškom i solidarnošću možemo aktivno doprinijeti očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Takođe, kako se dodaje u saopštenju, Injac je istakla da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i podvukla spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti, unapređenju stabilnosti u regionu, kao i izgradnji demokratske otpornosi društava.

"Uprkos činjenici da je primjetno da je zdravstvena kriza donijela sa sobom svojevrsne probleme u realizovanju praktičnih oblika saradnje, prisustvo savezničke podrške u Crnoj Gori nije umanjeno", istakla je Injac.

Na marginama Foruma Injac se sastala sa ministrom odbrane Poljske, Mariusom Blaščakom, i tom prilikom naglasila da Crna Gora i Poljska imaju dobre ukupne bilateralne odnose, što predstavlja odličnu platformu i za dalje unapređenje bilateralne odbrambene saradnje. Zahvalila se Republici Poljskoj na donaciji koju je pružila Crnoj Gori u toku pandemije COVID-19.

Razgovarano je o, kako se navodi, modalitetima buduće bilateralne saradnje, sa fokusom na jačanju kapaciteta i unapređivanju interoperabilnosti VCG.

"Blaščak je kazao da Crna Gora predstavlja dobar primjer u regionu kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije. Blaščak je naglasio da aktuelna pandemija izazvana virusom COVID-19 predstavlja svojevrstan globalni izazov, ali i priliku za dodatno utemeljenje povjerenja i u tom kontekstu istakao važnost daljeg unaprijeđenja bilateralne saradnje dva ministarstva", navodi se u saopštenju.

Injac se sastala i sa ministrom odbrane Estonije, Kale Lanetom. Ministarka je istakla značaj bilateralne odbrambene saradnje sa Estonijom, posebno u pogledu programa profesionalnog usavršavanja i saradnje kroz članstvo Crne Gore u NATO centru izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu.

"Ministri su se saglasili da postoji prostor za intenziviranje bilateralne odbrambene saradnje u predstojećem periodu, posebno u segmentu sajber odbrane. Bezbjednosni forum u Varšavi predstavlja uglednu evropsku platformu posvećenu transatlantskoj saradnji, i odličnu priliku da se definišu zajednički odgovori na savremene bezbjednosne izazove", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније