Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

29. 09. 2021. 16:49   >>  16:50 1

LEKIĆ - KORDIĆ

Crna Gora polaže zahtjevan evropski ispit

Crna Gora kao kandidat za članstvo polaže zahtjevan evropski ispit, zbog čega je nužno predano i organizovano raditi na ispunjavanju 83 privremena mjerila koja su ključna u ovom trenutku za dalji napredak ka ovom najvažnijem spoljnopolitičkom cilju naše države, konstatovano je na sastanku predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i glavne pregovaračice Crne Gore sa Evropskom unijom Zorke Kordić.

"Uz podsjećanje na činjenicu da izvršna vlast ima najznačajniju ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, sagovornici su istakli važnost uloge parlamentarne diplomatije u procesu evropskih integracija. S tim u vezi, sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje između Kancelarije za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore", saopšteno je iz parlamenta nakon sastanka.

Lekić je, govoreći o snažnim aspiracijama Crne Gore prema EU, naveo je da se Evropska unija često suočava sa određenim problemima, koje na demokratski način uspijeva da prevaziđe, dok region Zapadnog Balkana ponovo pokazuje da nije imun na razne oblike nestabilnosti.

Kordić je ukazala na značaj proaktivnog pristupa u integracionom procesu, kao i neophodnost sinhronizovanog i koordinisanog djelovanja svih nadležnih aktera.

Saopštila je da je Evropskoj uniji potreban dobar primjer na Zapadnom Balkanu, zbog čega Crna Gora mora pažljivo pratiti geopolitičku situaciju i spremno dočekati povoljan trenutak za pristupanje.

"Sastanak je ocijenjen korisnim, te je dogovorena dalja intenzivna komunikacija", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније