Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Mina ]

28. 09. 2021. 22:21 >> 22:27
2

ROJTERS PIŠE

EU više ne garantuje članstvo balkanskim državama

Evropska unija (EU) u strahu od političke reakcije u državama članicama, ne može više da garantuje sigurno članstvo u budućnosti za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano, prenosi Rojters riječi četiri diplomate i tekst internog dokumenta.

Kako piše Rojters, ćorsokak oko deklaracije za Samit EU i balkanskih lidera 6. oktobra je „najniža tačka“ strategije EU da pridruži Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo evropskom bloku, dodajući da se to podudarilo sa aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine.

U nacrtu deklaracije se navodi da je Brisel na samitu planirao da obnovi obećanje dato prije 18 godina o „nedvosmislenoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.

Taj plan je propao nakon najmanje dvije runde razgovora koje su se završile bez dogovora.

Države članice ne žele jasno da se odrede, ali bogatije države, poput Danske, Francuske i Holandije se plaše da se ne ponovi greška „brzog ulaska u Uniju“ kao što se to desilo sa Bugarskom i Rumunijom 2007. godine, kao i neuspješna migracija radnika iz istočne Evrope u Veliku Britaniju, koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi učlanjenju Sjeverne Makedonije zbog njihovog spora oko jezika, prenosi portal N1.

Sa druge strane, dodaje se, Kina i Rusija su povećale ulaganja i uticaj.

Navodi se da je Srbija u januaru bila prva država u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu protiv koronavirusa za masovnu imunizaciju.

Podsećaju da su trupe NATO pojačale broj patrola na Kosovu zbog toga što su lokalni Srbi blokirali put blizu prelaza ka Srbiji, nezadovoljni zabranom Prištine da vozila sa srpskim tablicama uđu na Kosovo.

Takođe, istakli su da EU i sama pogoršava tenzije u regionu gdje živi 20 miliona ljudi, pošto građani Balkana sanjaju o ulasku u EU još od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.

„Moraju da se ponašaju loše kako bi privukli pažnju. Na Balkanu je došlo do pogoršanja situacije jer su u centrima EU izgubili interesovanje za njih“, rekao je neimenovani briselski diplomata zadužen za politiku oko Balkana.

Zbog svega ovoga, EU i SAD su pozvali na smirivanje situacije, a predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je započela trodnevnu posjetu, tokom koje će obići svih šest balkanskih zemalja, kako bi pokazala posvećenost EU regionu.

Međutim, naglašavaju da je kredibilitet EU opao, naročito nakon što su Holandija i Francuska privremeno zaustavile proces proširenja prije dvije godine, a sada ga Bugarska blokira.

Beograd i Priština se, sa druge strane, osjećaju iznevjereno od strane SAD, nakon što ih je prije godinu dana u Bijelu kuću pozvao tadašnji predsjednik Tramp i naveo da potpišu sporazum o ekonomskoj normalizaciji, koji je potom propao.

Takođe, EU nije održala obećanje o bezviznom režimu za građane Kosova.

„Dokle god postoje države članice koje vjeruju da ne treba dalje širiti EU, do tada nećemo ništa postići“, ocijenio je Džon O’Brenan, ekspert za evrointegracije sa univerziteta Mejnut u Irskoj.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније