Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

22. 09. 2021. 07:01   >>  11:59 21

ĐUKANOVIĆ

Retrogradne ideje prijete stabilnosti CG i Balkana

U regionu se osjećaju globalni politički poremećaji inspirisani idejom za formiranje većih država, što su retrogradne ideje koje su i u prošlosti bile pogubne. To je poruka koju je predsjednik Milo Đukanović uputio tokom sastanka šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja s liderima Zapadnog Balkana u Njujorku.

Đukanović, koji učestvuje na zasijedanju Generalne skupstine UN-a, kazao je da su sagovornici dobro shvatili upozorenje, te da će o tome, ponovo razgovarati na samitu EU - Zapadni Balkan u Ljubljani, 6. oktobra.

Đukanović je kazao da mu je zadovoljstvo da se Generalna skupština UN-a, nakon jednogodišnje pauze izazvane korona virusom, ove godine opet održava u tradicionalnom formatu.

"To ubjedljivo svjedoči da se ukupan život pa i politički polako normalizuje, da će svijet izaći na kraj sa korona virusom i da je multilateralizam živ" kazao je on.

Đukanović smatra to veoma važnim imajući u vidu prirodu problema na globalnoj političkoj i društvenoj sceni.

"To su problemi koji ne mogu biti riješeni nacionalnim formulama, oni traže akciju svih i zbog toga je multilateralizam veoma važan, sa svojim središtem upravo u Organizaciji UN-a", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Generalna skupština je bila inspiracija visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost da okupi lidere Zapadnog Balkana i da se još jednom razgovara o našim problemima, i o našoj evropskoj perspektivi.

"Iskoristio sam priliku da upoznam taj sastav sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, da podsjetim na napore koje je država prethodnih godina i decenija učinila na izgradnji građanskog profila, na izgradnji i razvoju multietničke demokratije, i trasiranju i osvajanju značajnih dionica na putu evropske integracije", rekao je Đukanović.

On je naglasio da je upoznao i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da se u regionu osjećaju snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja.

"Ti globalni politički poremećaji doveli su do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na Zapadnom Balkanu, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih", kazao je Đukanović.

On je rekao da to smatra retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svjedoče gubici na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posledica tadašnjih ideja istovjetnih današnjim idejama.

"Ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma", naveo je Đukanović.

Prema njegovoj ocjeni, svi sagovornici su veoma dobro razumjeli ta upozorenja.

Zajedno smo, kaže Đukanović, pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu.

"I kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrijednosti", kazao je crnogorski predsjednik.

On je rekao da očekuje da će i narednih dana u Njujorku imati puno bilateralnih razgovora na ovu temu, koji bi mogli doprinijeti realnijoj i doglednijoj evropskoj perspektivi i Crne Gore i našeg regiona.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније