Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

15. 09. 2021. 19:27   >>  19:27 32

MIHAILO PITA PREMIJERA

Jeste li čitali Ustav kraljevine po kom je CPC autokefalna?

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) pisao je premijeru Zdravku Krivokapiću, postavljajući mu nekoliko pitanja koja su proistekla iz izjave predsjednika Vlade Crne Gore da je CPC nevladina organizacija osnovana s ciljem, ne da uspostavi vjeru, već vrati imovinu kako bi ista mogla biti iskorišćena od države ili NVO.

Mihailo je Krivokapića pitao da je čitao Ustav Kraljevine Crne Gore iz 1905. godine u kome je, kako podsjeća, Crnogorska crkva pomenuta kao autokefalna?

Jedno od pitanja je i da li je premijer čitao Ustav Svetog sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904. godine, te da li su čitali akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje Crnogorska pravoslavna crkva.

"Da li ste čitali Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922. godine, u kome je upisana kao jedna od konstituenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca? Da li ste čitali ili čuli za amanet Svetoga Petra Cetinjskoga da na njegov tron može da sjedi samo rodni Crnogorac od prvih crnogorskih familija? Na kraju da Vas pitam jeste možda čuli ili čitali da je 1918. godine Srbija anektirala Crnu Goru i da je na srpskim bajonetima, po prvi put ustoličila jednoga srpskoga vladiku, na način kao što to radi i Vaša Vlada", navodi Mihailo u obraćanju Krivokapiću.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније