Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

14. 09. 2021. 12:50 >> 12:52

KONFERENCIJA U AUSTRIJI

Injac: Očuvanje mira zajednički cilj

Crna Gora će ostati kredibilan partner Evropske unije (EU) kroz aktivno učešće u međunarodnim misijama u okviru zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP), saopštila je ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac na Konferenciji ministara odbrane zemalja Zapadnog Balkana i Austrije u Kremsu.

Kako navode iz Ministarstva odbrane, Konferenciji je održana 13. i 14. septembra. Osim Injac, na Konferenciji su učestvovali i ministri odbrane Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Austrije.

Konferenciju je otvorila ministarka odbrane Austrije, Klaudija Taner, koja je naglasila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka u ovom formatu, ističući potrebu kontinuirane odbrambene saradnje Austrije i zemalja Zapadnog Balkana.

Taner je uvjerena da postojeća platforma predstavlja odličnu priliku za razmjenu mišljenja o bezbjednosnim izazovima, kao i za razmatranje potencijalnih projekata, a sve u cilju jačanja evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Injac je istakla značaj doprinosa zemalja Zapadnog Balkana međunarodnim misijama u okviru zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP) i informisala da će Crna Gora ostati kredibilan partner EU kroz aktivno učešće u istim.

Ocijenila je da je očuvanje mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou zajednički cilj, koji je dostižan isključivo jačanjem odbrambenih kapaciteta i sposobnosti, kao i snaženjem međusobnog povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

"Upravo učešće svih ministara odbrane na današnjoj Konferenciji znak je da Zapadni Balkan teži istom cilju", istakla je Injac.

Ona je zahvalila Austriji na vidljivoj podršci ostvarivanju evropskih ambicija zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnici konferencije su diskutovali o međunarodnoj saradnji u borbi protiv pandemije, kao i o hibridnim prijetnjama, međunarodnom terorizmu i ilegalnim migracijama, kao glavnim bezbjednosnim izazovima za region.

"Ministri odbrane zemalja Zapadnog Balkana i Austrije su zaključili da jedino integrisanim djelovanjem na širok spektar bezbjednosnih izazova možemo doprinijeti očuvanju stabilnosti u Evropi. Tom prilikom, ministri odbrane su potpisali Zajedničku deklaraciju, kojom su definisani dalji koraci saradnje u okviru navedenog formata", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније