Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

14. 09. 2021. 08:55 >> 08:57
3

KOPRIVICA

Građansko društvo talac političkih igara

Građanska Crna Gora ili građansko društvo u našoj zemlji poslatalo je talac političkih igara i potrebe crkve da bude Veto igrač u tom društvu, kazao je izvršni direktor Centra da demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

Komentarišući nedavna dešavanjima na Cetinju, proteste i ustoličenje mitropolita Joanikija, Koprivica je kazao da se najviše atakuje na one koji pokušava da Crnu Goru vide kao građansku.

"Građansko društvo gubi a političari profitiraju jer im je omilila ta igra. Oni sve manje imaju konkretnih rješenja, sve manje pričamo o EU integracijama reformama, promjenama onoga što nije bilo dobro, sve više pričamo o potencijalnom sukobu o izdajnicima i unutar vladajuće većine i to se kreće u lošem pravcu", kazao je Koprivica.

On dodaje da uticaj iz Srbije postoji i ocjenjuje da Balkan ponovo postaje bure baruta.

"Aleksandar Vučić vodi svoju sumanutu politiku prema drugim džavama, naročito prema Crnoj Gori, ovdje mu pomaže dio crnogorske opozicije koja pogrešnom politikom i izjavama ide na ruku njegovom ekstremizmu i njegovoj potrebi da vrši uticaj u okruženju i da se bavi ne svojom već drugim državama i društvima i kompinacija te dvije loše politike dovela nas je do ovoga što danas imamo", kazao je Koprivica.

Dodaje da je i uticaj crkve sve veći.

"Oni su sve više involvirani, postali su Veto igrač. Oni mogu sve da zaustave ili sve da pokrenu u društvu i to je izuzetno negativna pojava u društvu ako to gledamo kroz naočare građana koji poštuju sva prava ali ne dozvoljavaju da se ugrozi sekularni karakter društva", kazao je Koprivica.

Smatra da će uticaj Srpske pravoslavne crkve u našem društvu biti sve veći.

"SPC je naporno, decenijama, radila da dođe do uticaja. To je radila i sa prethodnom i ovom vlašću i došli su do pozicije moći koju imaju. Niko se neće svojevoljno odreći moći. Moja je procjena je da će njihov uticaj značajno rasti i da neće slabiti", kaže Koprivica.

Podsjetimo, Koprivica je nedavno podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema zbog, kako je naveo, zakazivanja elektronske a ne redovne sjednice Savjeta na kojoj su se članovi u roku od 24 sata morali izjasniti da li prihvataju nacrt Zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini.

Kometarišući taj svoj potez Koprivica kaže da ostavkupodnio jer, kaže, radilo o bezobzirnom gaženju Savjeta od strane politike.

"Smatrao sam da ću ostavkom skrenuti pažnu najprije međunarodne javnosti i da ne dozvolim da CDT da legitimitet tom procesu", kazao jek Koprivica.

Razlozi koje je Ministarstvo finansija navelo za smjenu direktorice Monstata Gordane Radojević su, kaže, fiktivni.

"Razlozi za smjenu su toliko nebitni. Radi se o političkom uticaju. Cilj je da se i Zakon o popisu i popis odigraju za 4 mjeseca što je nemoguće. Treće, najmjerili su da idu u proces bez javne rasprave ali pod vjerovatno pritisko međunarodne javnosti imamo javnu raspravu i to treba pozdraviti kod vlade. Nije ispoštvana evropska obaveza. Eurostat nije dobio Nacrt zakona na mišljenje, nadam se da će ona biti ispoštovana. Postoji i konferencija evropskih statističara koja kaže, ne popis u doba parlamentarnih izbora, ne u doba lokalnih izbora. Mi već imamo mogućnost da imao izbore u 3 ili 5 opština. Ne preporučuju se popis u doba bilo kave nestabilnosti, a je imamo. Jedina pozitivna stvar je što je ipak raspisana javna rasprava", kazao je Koprivica.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније