Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

15. 07. 2021. 06:55   >>  06:56 9

RAZGRANIČENJE

Riješiti Prevlaku da ne bi bilo blokade

Važno je da pitanja poput onih koja se pojavljuju u odnosima sa Hrvatskom budu brzo na dnevnom redu Vlade, saopšteno je iz vladajuće koalicije. Kako su kazali, činjenica da postoji otvoreno pitanje razgraničenja između Crne Gore i Hrvatske neminovno znači i mogućnost eventualnog različitog tumačenja predmeta spora, ali i očekivanog ishoda, piše Dan.

 

"Crna Gora je sve bliže datumu konačnog ulaska u Evropsku uniju poslije najdužeg pregovaračkog postupka i ovakva pitanja se moraju brzo naći na dnevnom redu Vlade", navela je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović u izjavi za Dan.

Naime, Crna Gora i Hrvatska skoro 20 godina ne mogu da se dogovore o razgraničenju na moru kod Prevlake. Dvije zemlje su, istina, sklopile privremeni sporazum 2002. godine.

Hrvatskoj je pripao kopneni dio Prevlake, odnosno rt Oštro i uzan pojas mora uz Prevlaku, a Crnoj Gori ostali dio ulaza u Bokokotorski zaliv.

Đurovićeva, član skupštinskog Odbora za EU integracije, istakla je kako ne vidi da se u ovom trenutku Vlada ozbiljno priprema da riješi ovo pitanje.

"Mislim na pripreme kroz komisije i eksperte koji bi trebalo da vode ovaj postupak. Da li će Hrvatska usloviti ulazak Crne Gore u EU rješavanjem ovog pitanja ili ne, ostaje da se vidi, ali ozbiljan pristup sa crnogorske strane morao bi biti anticipacija eventualnih prepreka na putu konačnog statusa članice EU i proaktivnost u predlaganju rješenja. Sva se pitanja mogu riješiti dogovorno, ali je preduslov prepoznavanje da problem postoji i aktivna uloga u iznalaženju rješenja", istakla je Đurovićeva.

Razgraničenje na moru i kopnu nije jedina tačka spoticanja, već su tu i pitanja školskog broda „Jadran”, za koji i Hrvatska i Crna Gora tvrde da je u njihovom vlasništvu, ali i imovina bivše zajedničke države koja se nalazi u našoj zemlji, a koju susjedi potražuju.

Poslanik Demokratske Crne Gore i član skupštinskog Odbora za EU integracije Danilo Šaranović ističe u izjavi za Dan da je naša zemlja spremna za rješavanje svih otvorenih pitanja, a naročito onih koja su od značaja za dobrosusjedsku saradnju i integracioni proces.

"Nije za očekivanje da konkretno pitanje ima status barijere na putu integracija Crne Gore u EU. Ovo naročito iz razloga što isto pitanje nije predstavljalo problem tokom pristupnog procesa same Hrvatske, koja je prepoznata kao podržavalac politike proširenja" kazao je Šaranović.

O pitanju Prevlake nedavno su razgovarali šefovi diplomatija dvije zemlje Đorđe Radulović i Gordan Grlić Radman.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i član Odbora za EU integracije parlamenta Predrag Sekulić ističe da ne misli da će, s obzirom na dosadašnje dobre odnose dviju država, Hrvatska postavljati bilo kakve uslove Crnoj Gori kada su u pitanju evropske integracije.

"U više navrata smo imali prilike da čujemo od hrvatskih zvaničnika da će Hrvatska pomoći Crnoj Gori u svim fazama pridruživanja EU, posebno kada je u pitanju ekspertska pomoć. Naravno, postoji opasnost da kao odgovor na odnos prema bližoj i daljoj istoriji Vlade Crne Gore i parlamentarne većine zvanična Hrvatska promijeni svoj stav. Ali ta opasnost postoji i kada su druge države EU u pitanju. Ne treba zaboraviti da Evropa neće dozvoliti reviziju bliže i dalje istorije, što je postao manir sadašnje Vlade Crne Gore i parlamentarne većine", rekao je Sekulić.

Poslanik Bošnjačke stranke i član Odbora za EU integracije parlamenta Amer Smailović navodi da Hrvatska i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, te da odnose karakterišu prijateljske i dobrosusjedske relacije.

"Pitanje Prevlake je svakako nešto što će u narednim godinama morati biti riješeno. Vidjeli smo i tokom nedavne posjete hrvatskog ministra vanjskih poslova da i oni žele da se o ovome razgovara i dogovara. Treba da nastavimo u pravcu dijaloga, da se rad komisija koje su zadužene za ovo pitanje unaprijedi, kako bismo u konačnom došli do optimalnog rješenja. Crna Gora svoj put ka EU mora ubrzati i vjerujem da će nam Hrvatska biti partner, kao što je bio slučaj i do sada”, istakao je Smailović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније