Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina/TVCG ]

23. 06. 2021. 12:49 >> 15:54
6

SDP

Poziv na evropski konsenzus kroz politički dijalog

 Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je sve političke partije na dijalog u cilju postizanja dogovora i evropskog konsenzusa oko fundamentalnih vrijednosnih principa, kao minimuma političke saglasnosti za dalji demokratski razvoj Crne Gore.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je na konferenciji za novinare kazala da su svi svjesni duboke političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi i da znaju da jedini put za njeno rješavanje dijalog.

„Dijalog koji će dovesti do konsenzusa o najbitnijim stvarima za budućnost naše države, za pokretanje procesa evropskih integracija, za institucionalno jačanje“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da sve snažnije i otvorenije aktivnosti ekstremnih struktura, koje promovišu antievropsku politiku nacionalizma, velikodržavnih projekata i revizije antifašističke prošlosti, ugrožavaju suštinu građanskog i demokratskog društva.

„Nužno je fokusiranje na prijeko potrebne reformske politike u borbi za ekonomski oporavak zemlje, vladavinu prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala“, rekla je Vuksanović Stanković.

Zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović je kazao je da je Crna Gora pred već izvjesnom institucionalnom blokadom, koja je posljedica političke krize.

„Svjesni smo da su zastale evropske integracije i mnoge procedure i standardi koji su očekivani da se ispoštuju tokom druge polovine prošle i ove godine“, rekao je Banović.

On je kazao da su protesti u državi sve češći i da su bliže linije razdavajanja suprostavljenih grupa po crnogorskim trgovima i mjestima okupljanja.

SDP, kako je dodao, posebnu zamjerku ima prema parlamentarnoj većini koja je fokus stavila na pitanjima koja ne rješavaju nagomilane socio-ekonomske, društvene i političke teme.

On je poručio da je cilj političkog dijaloga da se postigne dogovor i evropski konsenzus oko fundamentalnih vrijednosnih principa Crne Gore, kao minimuma političke saglasnosti za dalji demokratski razvoj države na osnovama građanskog i sekularnog Ustavnog uređenja države,
poštovanja ljudskih prava, nacionalnih i vjerskih osjećanja i posebnosti.

„Antifašizma i protivljenja istorijskom revizionizmu, neupitnosti evropske perspektive i članstva u NATO, neophodnih demokratskih reformi i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Banović.

On je kazao da nijesu izdvojili nijednu partiju iz dijaloga.

“Ponuda je iskrena i otvorena i važi za sve parlamentarne partije. Pitanje je koliko su sve partije zainteresovane za tu ponudu”, kazao je Banović.

On je istakao da ne isključuju ni Demokratski front niti bilo koga drugog, ali i da ih brine što određene partije radikalizuju svoje političke pozicije.

“Vjerujem da u tim partijama postoji razumijevanje za situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi”, zaključio je Banović.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković kazao je da je politička kriza u Crnoj Gori naslijeđena i da je sada samo dodatno produbljena i prijeti da proizvede potpuni kolaps sistema.

„Ne postoji drugi način za rješavanje ovog problema osim dijaloga“, poručio je Zeković.

On je rekao da SDP otpočetka novog saziva insistira na dijalogu i iskazuje konstruktivnost i spremanost da bude dio rješenja oko krupnih političkih i institucionalnih problema.

Zeković je rekao da će SDP uputiti javni poziv za postizanje evropskog konsenzusa kroz politički dijalog koji bi bio fokusiran na ključne probleme građana i one probleme koje su paralisali institucije i onemogućavaju normalan život.

„Prije svega bi se ticao postizanja dogovora oko konstruktivnosti pristupa političkih partija i konkretne komunikacije fokusirane na probleme građana, postizanja dogovora oko načina funkcionisanja institucija sistema, neophodan politički dijalog oko izbora nosilaca pravosudnih funkcija“, naveo je Zeković.

On je napomenuo da su u v.d. stanju i sudstvo i tužilštvo.

„Imamo krnji sastav Sudskog savjeta i Ustavnog suda i za većinu toga neophodna je kvalifikovana većina, a do sada nemamo ni simulaciju dijaloga na te teme“, kazao je Zeković.

On je istakao da je neophodno postići dogovor i oko reforme izbornog zakonodavstva, jer su, kako je naveo, politički problemi u toj fazi da se više ne mogu riješiti ni izborima za koje ne postoji institucionalni okvir.

„SDP je uvjeren da postoji kvalifikovana, vrijednosna dvotrećinska većina u Skupštini i ona je iskazana tokom skorašnjeg glasanju u paralamentu“, ocijenio je Zeković.

On je poručio da bi postizanje evropskog konsenzusa omogućilo prevazilaženje podjela i rješavanje krize koja potpuno parališe institucije.

TV prilog: Ana Popović, RTCG 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније