Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 06. 2021. 23:24 >> 09:11
1

BAJDEN

Samit sa Putinom bio u pozitivnom tonu

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da je sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom protekao u "pozitivnom" tonu ali je dodao da ga je upozorio protiv bilo kakvog mešanja u američke izbore i da će nastaviti da pokreće pitanja ljudskih prava u Rusiji.

"Jasno sam rekao da nećemo tolerisati pokušaje kršenja našeg demokratskog suverentitata ili destabilizacije naših demokratskih izbora, i da ćemo odgovoriti", rekao je Bajden na konferenciji za novinare poslije susreta sa Putinom u vili u Ženevi, prenosi agencija AP.

Rekao je da su se on i Putin dogovorili da dvije strane održe dalje razgovore o zaštiti kritične infrastrukture od sajber napada i da će imati dodatne razgovore o gonjenju kriminalaca koji vrše takve napade.

Vladimir Putin ne želi "hladni rat" sa SAD, rekao je Bajden, i dodao da je objasnio Putinu da neke kritične infrastrukture treba da budu nedodirljive.

Rekao je da 16 tipova kritične infrastrukture treba da budu zaštićene od sajber napada, a to uključuje sektor energije i vode.

U maju je sajber napad na najvećeg operatora naftovooda u SAD doveo do prekida snabdijevanja gorivom u većem dijelu istočne obale SAD gotovo nedjelju dana. Za napad se krivi ruska kriminalna grupa.

Rusija nije sarađivala sa krivičnim istragama ransomver napada i ne izručuje osumnjičene Americi.

Bajden je rekao da su on i ruski predsjednik razgovarali detaljno koje sljedeće korake dvije zemlje treba da preduzmu oko mjera kontrole naoružanja da bi se smanjio rizik rata.

To znači da će se diplomate i vojni stručnjaci obje zemlje sastati za, kako je rekao Bajden, "dijalog o strateškoj stabilnosti" da postave osnove za buduće mjere kontrole naoružanja i smanjenja rizika. Nije rekao kada će ti pregovori početi.

Plan je da se pripremi put za pregovore o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi naslijedio sporazum Novi Start koji ističe 2026.

Bajden je rekao da je stavio naglasak na pitanja ljudskih prava tokom razgovora sa Putinom, tu su uključeni i slučajevi dvojice Amerikanaca za koje Bajden kaže da su "nepravedno zatvorena" u Rusiji.

Američki predsjednik je rekao da će nastaviti da izražava zabrinutost zbog slučajeva kao što je slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zatvorenog u Rusiji.

Rekao je da će nastaviti da pokreće pitanja u vezi "osnovnih ljudskih prava".

Američki predsjednik je osudio Putinova "smiješna poređenja" oko ljudskih prava.

On je reagovao na Putinove odgovore kada je bio uptian o Navaljnom, kada je ruski predsjednik ukazivao na upad u američki Kongres i na probleme u SAD.

Bajden je rekao da je lažno poređenje između "napada kriminalaca" na Kongres u Vašingtonu 6. januara sa mirnim demonstracijama ljudi lišenih slobode izražavanja u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније