Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

03. 06. 2021. 20:10   >>  20:11 1

SEKULIĆ I RASTODER

Ima razloga za zadovoljstvo, moralo se više

U Skupštini su 3. juna 2006. za odluku i deklaraciju o nezavisnosti glasala 42 poslanika. Jedan od svjedoka tog vremena Predrag Sekulić kazao je da je tada u Parlamentu atmosfera bila drugačija nego što je danas, iako su u njemu bile partije koje su bile protiv nezavisnosti. Danas nakon 15 godina, jedan od osnivača SDP-a i bivši poslanik te partije Rifat Rastoder saopštio je da razloga za zadovoljstvo ima, ali da se moralo mnogo više uraditi u nezavisnoj državi.

Na današnji dan, prije 15 godina, Skupština je usvojila odluku i Deklaraciju o nezavisnosti Crne Gore s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom. I taj dokument jedan je od najznačajnijih u crnogorskoj istoriji, kaže svjedok tog vremena, poslanik Predrag Sekulić.

"Tih dana smo još bili u euforiji jer je referendum završen jer je pobijedilla Crna Gora i postala nezavisna država i znali smo šta želimo dalje, što je najvažnije. Čini mi se da je i tada u Parlamentu bila atmosfera drugačija nego što je to danas. Bez obzira što je dio Parlamenta pripadao onim partijama koje su bile protiv nezavisnosti, svi zajedno smo osjećali pobjednički duh, kažem pobjednički, jer je pobijedila demokratija", kazao je Sekulić.

Da bi tim datumom svi trebalo da se ponose, nezavisno od toga na kojoj su referendumskoj strani bili, smatra i bivši dugogodišnji poslanik SDP-a Rifat Rastoder.

"Ako se ičim mogu ponositi iz svog višedecenijskog bavljenja politikom, to je taj veličanstveni čin. Crna Gora je jedina koja je u Jugoslovenskoj drami uspjela da na miran, tako jedan dostojanstven način obnovi državnost. U tome su učestvovali građani svi, nezavisno od vjere i nacije i to je jedinstven primjer za svaki ponos i poštovanje ukupnoj Evropi a ne Crne Gore", dodao je Rastoder.

Za Odluku i Deklaraciju glasala su 42 poslanika DPS-a, SDP-a, Liberalne, građanske i albanske partije. Činu proglašenja nijesu prisustvovali predstavnici SNP-a, Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, kao ni poslanici Liberalnog saveza. I to je, smatra Sekulić, bacilo sjenku na cijeli proces.

"Dozvolite da podsjetim da smo tada radili na referendumskim zakonima zajedno, a i dogovor je bio da se pruži ruka pobjednicima. Nažalost to se nije dogodilo i jeste sjenka uoči usvajanja Deklaracije a i samog referendumskoeg procesa. Dozviolite samo i da podsjetim da i oni koji su apsolutno bili protiv crnogorske nezavisnostid danas jednako govore o državnosti Crne Gore kao mi koji smo bili "ZA" tu nezasvisnost Sve u svemu - sve je dio političkih procesa", kazao je Sekulić.

A 15 godina nakon, Rastoder smatra da se moralo više.

"Ima bezbroj stvari kojim sam lično kao jedan od učesnika nezadovoljan ali to nije trenutak za to ,to je dovelo do konfuzne situacije sada itd...ali tu smo, ako smo uspjeli da zajednički obnovimo kuću onda ćemo valjda uspjeti i da prebrodimo i ovu sad političku krizu u Crnoj Gori", kazao je Rastoder.

I da Crna Gora uđe u Evropsku uniju, navode naši sagovornici. To je i određeno Deklaracijom kao jedan od dva strateška cilja vanjske politike. Jedan je ispunjen prije 4 godine, kada je država postala članica NATO-a, najmoćnijeg vojno-političkog saveza u svijetu.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније