Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2021. 10:57   >>  14:21 1

VELIKI PRAZNICI

Partije čestitale Dan pobjede i Dan Evrope

Političke partije čestitale su građanima Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

DPS: Radimo na očuvanju građanske Crne Gore

Sazdana na temeljima antifašističke borbe naših predaka, budućnost Crne Gore neraskidivo je vezana za ujedinjenu Evropu. Baš zato, ovaj je datum i naročito važan za našu državu, poručili su iz DPS-a.

“Šovinizam i udaljavanje od antifašističkih tekovina nijesu put kojim naša država treba da ide. I zato, naša je obaveza da u vremenu koje slijedi još istrajnije i posvećenije radimo na očuvanju građanske Crne Gore.Bez toga, niti ima vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo, niti će ostatak našeg puta ka Evropi biti okončan onako kako priželjkujemo. Evropske vrijednosti, nemaju alternativu”, poručuju iz DPS-a.

SNP: Moramo ispuniti sve potrebne kriterijume

Iz SNP-a poručuju da devetog maja slavimo dva značajna događaja koji su u velikoj mjeri opredijelili sudbinu posleratnog svijeta – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Kako kažu, korupcija, organizovani kriminal, nepostojanje vladavine prava, zarobljeno pravosuđe, problemi u oblasti medija, su neke od najvećih zamjerki koji nam stižu iz Brisela već godinama.

“Nova Vlada mora učiniti poseban napor da ostvari vidljive pomake u ovim oblastima kako bismo se konačno pomjerili s mrtve tačke i prevazišli zastoj u pregovorima koji postoji već nekoliko godina. SNP CG želi da ovaj veliki datum bude i dalje ideja vodilja naših građana i države, te da uskoro dođe dan kada ćemo se moći pohvaliti da smo postali nova članica Evropske unije”, poručuju iz SNP-a.

Delegacija DNP-a položila vijence na Spomenik partizanu borcu na Gorici

Delegacije Demokratske narodne partije Crne Gore, Jugoslovenske komunističke partije i Antifašističkog saveza u Crnoj Gori na čelu sa Milanom Kneževićem i Vladom Vukovićem, danas su položile vijence na Spomenik partizanu borcu na Gorici, obilježavajući na taj način najveći datum pobjede čovječanstva u dvadesetom vijeku nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz DNP-a.

Kako navode iz DNP-a, deveti maj se svečanim vojnim paradama obilježava u mnogim zemljama svijeta, posebno u Ruskoj Federaciji, u Moskvi, kao i bivšim zemljama SSSR-a, koje su pretrpjele najveće ljudske i materijalne gubitke u Drugom svjetskom ratu, a obilježava se i u Izraelu.

Iz DNP-a naglašavaju da Crna Gora predstavlja jednu od uvaženih zemalja visoke kulture i slobodarskog duha.

"Crna Gora je tokom NOB-a, uz velika materijalna razaranja, podnijela i ogromne ljudske, civilne i vojne žrtve, čak oko dvadeset hiljada postradalih. Crna Gora danas zasigurno predstavlja jednu od uvaženih zemalja visoke kulture i slobodarskog duha, koji je ovu zemlju održao kroz vjekove na putu slobode, mira i uvažavanja u svjetskim okvirima", poručuju iz DNP-a.

"Položili vijenac u znak zahvalnosti svim borcima"

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, delegacija Demokratske Crne Gore koju su činili poslanik u Skupštini Crne Gore Momo Koprivica, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović i poslanik dr Albin Ćeman, položila je danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici, saopšteno je iz te partije.

Kako navode, vijenac su položili u znak zahvalnosti i sjećanja na sve hrabre borce koji su živote ugradili u borbu i pobjedu nad najvećim zlom koje čovječanstvo pamti.

BS: Očuvati građansku, multietničku i multikulturalnu CG

Crna Gora je utemeljena na tekovinama antifašizma, a put ka usvajanju evropskih vrijednosti nema alternativu, poručuju iz Bošnjačke stranke.

"Očuvanje građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore, najvažnija je vrijednost za koju se moramo svi zajedno boriti. Crna Gora ne smije ostati na začelju integracija, ne smije biti zarobljena idejama prekajanja granica i velikodržavnih projekata. Svi činioci društva moraju dati svoj doprinos da krenemo u pravcu jedinstva i pomirenja", poručuju iz BS i svim građanima Crne Gore čestitaju 9. maj, Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope.

Lidera UCG Goran Danilović građanima je čestitao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je nastala potom na toj pobjedi i žrtvi kakvu do tada svijet nije vidio.

“Zavodljivost ideologije fašizma od prije sto godina nepovratno je odnijela mnoge sudbine i zbunila mnoge umove. Nije ni danas mnogo drugačije. Iako smo iskusili užase fašizma i naci-socijalizma, iako smo ubijeđeni da mi nikada više ne bismo pogriješili i da smo na pravoj strani istorije, moramo sebe neprekidno preispitivati”, poručio je Danilović.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, nosilac liste „Pravi Novi - Sloboda u našim rukama“ Milan Zarić i kandidatza odbornika Goran Čabarkapa položili su danas vijenac na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma narodnooslobodilačkog rata na Savini u Herceg Novom.

LP: CG je najbolji primjer šta znači antifašistički i evropski duh

Kao država čiji je narod podigao prvi antifašistički ustanak u Evropi a danas kao građanska država i primjer uspješnosti multietničke zajednice koja je slono ujedinjena u različitostima koje je prihvatila kao svoje bogatstvo, Crna Gora je najbolji primjer šta zapravo znači duh antifašizma i evropski duh, poručili su iz Liberane partije.

Kako su kazali, retrogradne, nazadne ideje nacionalizma, izolacionizma, politike mržnje i straha, već godinama opterećuju svijet i naša društva u svojim pokušajima da se ponovo domognu bilo kakve moći i razore sva dostignuća savremenog svijeta i globalizovanog života multikulturalnog poretka.

"Snaga ideje koju nosi današnji dan mora nam u svakom vremenu biti prioritet. Ne smijemo zaboraviti na posljedice do kojih dovodi popuštanje pred zlom i mračnim ideologijama i zato se uvijek trebamo snažno suprotstaviti svakoj netoleranciji, mržnji i agresiji. Crna Gora najbolje zna šta ta borba znači i kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva", zaključuju iz LP.

Konjević: Moramo se nepokolebljivo boriti za antifašizam

Antifašizam je temeljna vrijednost savremene Crne Gore kao što je istovremeno i Evropska unija i savremena Evropa sazdana na antifašizmu kao snažnom civilizacijskom i vrjednosnom stubu, kazao je predsjednik SDP-a, Raško Konjević, povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana pobjede.

Zato je, ističe, Dan Evrope istovremeno i Dan pobjede nad najvećim zlom koje se nadvilo nad Evropom u 20. vijeku.

"Crna Gora je u borbi protiv fašizma zavrijedila epitet jednog od najmanjih ali i najhrarijih i naslobodarskijih naroda, dajući kao i uvijek u svojoj slavnoj istoriji ogromnu žrtvu za vrijednosti slobode i pravde", kazao je Konjević.

Naglasio je da ni tako uzvišene vrijednosti kao što su antifašizam i ideja jedinstvene Evrope nijesu date same po sebi, za njih se u svakom vremenu moramo nepokolebljivo boriti.

"Ni današnje vrijeme u kojem živimo nije lišeno izazova koje simbolizuju razne retrogradne ideje i pokušaji negiranja ili relativizovanja svih onih tekovina nastalih u teškim vremenima 2. svjetskog rata. Srećan svim građanima Crne Gore Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom", zaključio je Konjević u čestitki.

URA: Crna Gora dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma

Današnji dan podsjeća na to da evropske ideje o demokratiji i zajedništvu, makar na suprotnoj strani imale i najopakije protivnike, uvijek pobjeđuju. Kao država od koje je krenuo glas otpora i bunta u zarobljenoj Evropi, Crna Gora je dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma i nacizma. Nastaviće beskompromisno u tom pravcu, i, uskoro i postati punopravna članica Evropske unije (EU), saopštili su iz Građanskog pokreta URA u čestitki povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom.

Kako su istakli iz te partije, 9. maj je datum kada Crna Gora treba da bude ponosna na svoju istoriju.

,,Današnji dan, koji simbolizuje pobjedu nad fašizmom, podsjetnik je na vremena kada je Crna Gora, kao prva država u Evropi, 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma. Evropski put, koji je pokazala još tada, jedini je put za Crnu Goru i zbog toga je za nas 9. maj višeznačan”, navode iz URE.

Iz URE su još istakli da će savremena Crna Gora, iako u brojnim što društvenim, što političkim izazovima koji su posljedica prve demokratske smjene vlasti, nastaviti da njeguje antifašističku politiku.

,,Ljubo Čupić i Joka Baletić nisu uzalud izgubili svoje živote. Slobodna i antifašistička Crna Gora, za koju su se tada borili, biće posvećena reformama i odlučna da istinski živi evropske vrijednosti koje su, pokazalo se, prijeka potreba u našem društvu”, kazali su iz URE.

Brajović: Fašizam i šovinizam uvijek će biti poraženi

Neka današnji dan posluži da se prisjetimo da su evropske vrijednosti one vrijednosti kojima pripada Crna Gora i da je evropski put koji smo još 2006. godine utabali put kojim naša zemlja mora nastaviti da se kreće, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović, čestitajući građankama i građanima 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Istakao je da današnji dan treba da bude podsjetnik i opomena da fašizam i šovinizam, koje sve češće možemo vidjeti u Crnoj Gori, jesu i uvijek će biti poražene ideologije na ovim prostorima.

"Sjećajmo se, s ponosom, naših predaka koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, kako bismo mi, njihovi potomci, živjeli slobodno”, zaključuje Brajović u čestitki.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније