Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Beta ]

09. 05. 2021. 09:45 >> 09:49
6

SJUTRA U BRISELU

Ubrzati pregovore sa Crnom Gorom

Šefovi diplomatija Evropske unije sjutra će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu, "zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom djelanju u sučeljavanju sa svjetskim izazovima ".

To se navodi u pripremnom dokumentu za sjutrašnje ministarsko zasijedanje EU na kojem će se sagledati kako da se "zajedno oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije", s ciljem da se takođe "ojača saradnja na polju bezbjednosti".

Visoki predstavnik EU Žozep Borel će ministrima dati na uvid "non-pejper", u kojem se predočava da je "jasan cilj Zapadnog Balkan puno članstvo u EU... a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posljedicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope ".

Jedan visoki zvaničnik EU je novinarima rekao da ministri žele da utvrde kako pospiješiti saradnju sa Zapadnim Balkanom "zarad stabilnosti i bezbjednosti same EU, a Unija može biti bezbjedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbjedan i otporan...s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju".

Ministri inostranih poslova Unije će to dodatno razmotriti i kad u utorak budu zasijedali u formatu "Opšti poslovi", a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.

U pripremnom dokumentu se podvlači da su ključna tijela EU istakla "jasnu evropsku perspektivu regiona", a Borel će predočiti analizu Evropske službe za međunarodne poslove (EEAS) u kojoj stoji da je "ugrađivanje Zapadnog Balkana u Uniju politički, bezbjedosni i ekonomski interes EU, jer je to geostrategijsko ulaganje u stabilnu i naprednu Uniju".

U "non-pejperu" EEAS-a se ističe da je snažno prisustvo EU najbolji način da se spriječi okretanje Zapadnog Balkana nekim drugim stranama u svijetu, čime se jasno ukazuje na cilj EU da umanji upliv Kine i Rusije u regionu.

Pored ostalog se stavlja do znanja da postupak pregovora Srbije i Crne Gore o članstvu u Uniji treba ubrzati, ali se predočava takođe da vlasti u Beogradu i Podgorici moraju da "povećaju dinamičnost svog reformskog programa, posebno u pogledu vladavine prava i uprave, i konsoliduju svoju geopolitičku orijentaciju".

Dalje se navodi da Beograd i Priština, s obzirom na to da obje tamošnje vlade sada imaju čvrstu podršku biračkog tijela, treba da iskoriste priliku da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, jer, kako se primjećuje, nema vremena za gubljenje.

"Non-pejper" Borelovog tima podsjeća na činjenicu da je "Zapadni Balkan integralni dio Evrope" i da bi "ekonomski i demografski učinak punog uključivanja regiona (u Uniju) bio manji u odnosu na prethodne procese proširivanja EU".

"Bruto domaći proizvod regiona je manji od jedan odsto stanovništva EU, a njegovi žitelji", dodaje se u dokumentu, "predstavljaju oko četiri odsto populacije Unije, dok bi geopolitička korist za EU bila značajna ".

 

U Borelovom "non-pejperu" stavlja do znanja da je "jasan cilj Zapadnog Balkan puno članstvo u EU...a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope ".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније