Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 05. 2021. 13:08   >>  21:22 19

ĐUKANOVIĆ

Samo je EU garant mira i sigurne budućnosti

Crna Gora proslavlja Dan Evrope zajedno sa svojim evropskim prijateljima, odlučna da istraje na svom putu demokratskog i reformskog razvoja ka društvu najviših evropskih vrijednosti i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, poručio je predsjednik Milo Đukanović u čestitki predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu povodom 9. maja – Dana Evrope.

Đukanović je u ime građana Crne Gore i u svoje ime, uputio je čestitku predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu povodom 9. maja – Dana Evrope, uz najbolje želje za dalji napredak i afirmaciju Evropske unije kao sigurnog zajedničkog doma svih evropskih naroda.

"Drugu godinu zaredom, praznik Evrope dočekujemo u uslovima pandemije i njenih teških posljedica po zdravlje naših građana, ali i po ekonomske i socijalne aspekte života i globalne političke prilike. Ipak, za nama je i iskustvo kroz koje smo na najdirektniji način još jednom spoznali najviše vrijednosti sloboda, i koliko su saradnja, razumijevanje, solidarnost i jedinstvo nezamjenjivi u borbi protiv zajedničkih izazova. Upravo su to oni ključni principi na kojima je utemeljena Šumanova deklaracija i ideja evropskog ujedinjenja, koje su trajna inspiracija za prevazilaženje mnogobrojnih prepreka u svim vremenima”, navodi Đukanović. 

Kaže da izazovi nikada nijesu bili jednostavni, jednako kao što su brojni i kompleksni i oni sa kojima se Evropa susreće na unutrašnjem i globalnom planu.
“Ali su vrijednosti kojima težimo, koje su nam zajedničke, bile i ostale superiorne. Zato i danas želim da ponovim nepokolebljivu posvećenost i odlučnost Crne Gore da svojim primjerom doprinosi miru, napretku i stabilnosti naše zajedničke evropske porodice”, poručio je predsjednik Crne Gore.

Snažno vjeruje da samo evropska integracija i jedna Evropa mogu garantovati mir, održivu i sigurnu budućnost Crne Gore, Zapadnog Balkana i Evrope kao konkurentnog globalnog igrača.

“Nadam se da će Konferencija o budućnosti Evrope, koju će briselske institucije svečano lansirati povodom ovogodišnjeg Dana Evrope, biti presudan korak ka zajedničkom promišljanju i preuzimanju pune odgovornosti za izvjesniju sjutrašnjicu ne samo za članice Unije, već i za njene najbliže susjede, partnere i prijatelje”, zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније