Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

04. 05. 2021. 13:27 >> 06:17
23

VARHELJI

CG propustila godine, očekujemo progres

Institucionalne promjene moraju da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom i poštuju sve osnovne principe vladavine prava, poručio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je kazao da Evropska unija (EU) blisko prati reforme u tužilaštvu. „Mislimo da institucionalne promjene moraju da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom i moraju poštovati sve osnovne principe vladavine prava“, rekao je Varhelji novinarima tokom posjete punktu za vakcinaciju u Muzičkom centru.

Na pitanje da li smatra da će Vlada potrajati i da li ona može iznijeti očekivane reforme, on je odgovorio da se Evropska komisija (EK) ne bavi predikcijama i time koliko će nacionalne vlasti da traju.
CG izgubila jedan broj godina i nije napravila progres

„Računamo na novu vladu da proizvede rezultate u smislu reformi koje su preduzete, zato što je ova zemlja propustila i izgubila jedan broj godina i nije napravila progres“, kazao je Varhelji.

Kako je poručio, sada je progres potreban.

„Očekujemo određene pozitivne rezultate u oblasti vladavine prava prije Međuvladine konferencije u junu“, naveo je Varhelji.

Vlada Crne Gore 28. novembra proglasila je tadašnjeg ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića za personu non grata.

Moramo imati dobre dobrosusjedske odnose

Odgovarajući na pitanje da li je miješanje ambasadora u unutrašnje stvari zemlje domaćina primjer dobrosusjedskih odnosa, Varhelji je naveo da je proglašenje ambasadora za personu non grata jedan od najoštrijih poteza u bilateralnim odnosima .

„To je veoma oštar potez, jedan od najoštrijih poteza u bilateralnim odnosima, zato sam mislio da bi bilo važno da se uključim u debatu“, kazao je Varhelji.

Kako je rekao, na Zapadnom Balkanu „vidjeli smo previše tenzija, loših odnosa i moramo imati dobre dobrosusjedske odnose“.

Varhelji je naveo da su Srbija i Crna Gora susjedi i da ne želi da komentariše primjedbe koje su date na račun ambasadora.

„To nije bio razlog zašto sam ja kazao to što sam kazao. Ja sam to rekao na osnovu potrebe da se smire tenzije, a ne da eskaliraju“, kazao je Varhelji.

Ne podržava miješanje u unutrašnju politiku

Na pitanje novinara da li je miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo u posljednjih godinu i po, za njega i EK prihvatljivo, Varhelji je odgovorio da nikada ne bi ohrabrio nijednu zemlju Zapadnog Balkana da se miješa u unutrašnju politiku bilo koje druge države regiona.

On je dodao da svaki put kad vidi da tenzije mogu da nastanu, pokuša da reaguje, i da misli da je njegova pozicija jasna.

Odgovarajući na pitanje da li će građani koji su vakcinisani moći da putuju u zemlje EU sa potvrdom o vakcinaciji, Varhelji je kazao da je u nadležnosti država članica da odluče koje će vakcine prihvatiti.

„To će morati da odluče države članice“, rekao je Varhelji.

Krivokapić: Kad usaglase ugovor biće dostupan

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da onog trenutka kada dvije strane usaglase temeljni ugovor, nema razloga da on bude nedostupan javnosti.

„Pitao sam brojne advokate kakva je praksa da neko neku radnu verziju daje na uvid javnosti“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da zna da se Crna Gora potpuno oslobodila, ali, kako je naveo, u toj slobodi mora da postoje određena ograničenja, koja su potpuno jasna i proceduralno definisana.

„Do sada se nikad nije postavljalo pitanje, pa ni ovaj ugovor sa kineskom stranom, vezano za autoput, nije zaokupljivao toliku pažnju javnosti koliko ovaj ugovor, koji je najklasičniji ugovor“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će ne samo tužilačke zakone, nego sve što budu radili, raditi sa partnerima iz EU.

Tražimo rješenje, EU ne vraća tuđe dugove

Evropska unija (EU) radi na mogućem rješenju kako bi pomogla Crnoj Gori u teškoćama nastalim usljed kreditnog aranžmana za auto-put, saopštio je evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji i dodao da su u komunikaciji sa Vladom po tom pitanju.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li EU razmatra modalitete eventualnog reprogama kredita prema kineskoj Exim banci, kazao da rade na mogućem rješenju da pomognu Crnoj Gori.

“Izlgeda da je to jako velika finansijska prepreka za život u Crnoj Gori”, kazao je Varhelji, tokom zvanične posjete Crnoj Gori.

On je naveo da nije na EU da razmatra finansijsku situaciju u zemlji.

“Vlada nam traži i zamolila nas je za podršku i upravo to i radimo, ali nije na nama da plaćamo zajmove koje su drugi uzeli i mislim da to nije ono što Vlada traži od nas”, rekao je Varhelji.

On je dodao da je Vlada tražila da razmotre mogućnost refinansiranja, odnosno druge finansijske modalitete.

“Još ne mogu reći da li to možemo da uradimo ili ne, mi to razmatramo. Razmatramo različite opcije i u potpunoj smo komunikaciji sa Vladom u vezi sa ovim pitanjem", kazao je Varhelji.

Vlada je ranije tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu auto-puta. U Briselu su tada saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne zajmove za druge dionice puta.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније