Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 04. 2021. 16:52   >>  17:08 2

SA NOVIM AMBASADORIMA

Đukanović: Uvjeren sam da će CG sačuvati stabilnost

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kraljevine Tajlanda, Bakavata Tanskula, Sultanata Omana, Šeika Abdulaziza bin Abdulaha bin Zahira Al Hinaia, Suverenog Viteškog Malteškog Reda, Karla Maksimilijana Kevenjulera-Meča i Južnoafričke Republike, Beril Rouz Sisule. Đukanović je tom prilikom istakao da je uvjeren da će Crna Gora sačuvati stabilnost i kao multietnička i građanska država nastaviti putem ka EU.

Nakon ceremonije, Predsjednik je odvojeno razgovorao s ambasadorima, poželio dobrodošlicu u rezidenciju na prijestonom Cetinju i uspješnu misiju, u uvjerenju da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora ponaosob, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa.

Predsjednik je predstavio ključne odrednice crnogorske politike, NATO članice, uključujući i aktuelne političke prilike, uz uvjerenje da će Crna Gora sačuvati stabilnost i kao multietnička i građanska država nastaviti putem ka EU.

Za to su ključni zadaci dalje reforme, usvajanje i primjena evropskog sistema vrijednosti i povratak dinamičnom ekonomskom razvoju.

Sagovornici su izrazili saglasnost da bi smirivanje epidemioloških prilika značajno doprinijelo boljem planiranju i realizaciji programa saradnje. Predsjednik je poručio ambasadorima da su u prijateljskoj zemlji, zemlji koja želi saradnju, i pozvao ih da što češće posjećuju Crnu Goru sa dobrim inicijativama koje će voditi povezivanju naroda, jačanju povjerenja i snaženju odnosa.

U razgovoru s ambasadorom Tajlanda, predsjednik je izrazio zadovoljstvo stanjem međudržavnih odnosa, za koje Crna Gora ima ambiciju da ih dalje unapređuje, prvenstveno kroz uspostavljanje redovnih kontakata ministarstava vanjskih poslova i ambasada, ali i obnovu i intenziviranje političkog dijaloga koji se uvijek pokazuje kao dobar podsticaj za širenje saradnje.

Ozbiljne mogućnosti za saradnju prepoznate su u oblasti ekonomije, gdje je izražena saglasnost u pogledu korisnosti poslovnih foruma kao dobrog mehanizma za povezivanje privrednika, zatim, u turizmu kao ključnoj privrednoj grani za obje zemlje, koja će biti u fokusu pažnje novoimenovanog ambasadora sa ciljem privlačenja većeg broja turista koji bi iz Tajlanda posjećivali Crnu Goru, kao i na polju obrazovanja i stručnog usavršavanja kroz saradnju sa tajlandskom razvojnom agencijom, u oblastima od prioriteta za Crnu Goru, a po uzoru na dosadašnju uspješnu saradnju na teme održivog razvoja.

Ambasador je prenio pozdrave tajlandskog kralja i najbolje želje za napredak zemlje. Zahvalio je na podršci Crne Gore članstvu u Savjetu Međunarodne pomorske organizacije, što je potvrda dobrih odnosa u multilateralnim okvirima, i koje bi želio da budu dalje prošireni na bilateralni nivo. Posebnu pažnju ambasador će posvetiti kulturnom povezivanju i organizaciji događaja u Crnoj Gori.

U  razgovoru sa ambasadorom Omana, predsjednik Đukanović je kazao da Crna Gora, kao članica NATO i zemlja koja gaji otvorenu i konstruktivnu politiku prema susjedima, veoma cijeni ulogu Omana u regionu kojem pripada i njegov izbor strateških prioriteta u odnosu na globalnu politiku.

Predsjednik je kazao da Crna Gora ima veoma razvijenu saradnju sa nizom zalivskih zemalja, i da je zainteresovana da na temeljima takvih pozitivnih iskustava, jača odnose sa Omanom i to u tri pravca: kroz uspostavljanje političkog dijaloga, ekonomsku saradnju i u oblasti kulture. Tome bi značajno doprinijeli vizna liberalizacija, i definisanje osnova za sporazum o ekonomskoj saradnji.

Ambasador Omana je čestitao na dostignućima Crne Gore nakon obnove nezavisnosti i pohvalio važnu ulogu Crne Gore u regionu. Izrazio je interes Omana da se saradnja dvije zemlje proširi i na polje bezbjednosti.

Posebno zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa, predsjednik Đukanović je izrazio u razgovoru sa novim ambasadorom Suverenog Malteškog Reda. Tome je naročito doprinijela dobra frekvencija političkih kontakata na najvišem nivou.

Predsjednik je podsjetio na lijepa sjećanja iz prethodne posjete Redu i razgovora sa tadašnjim velikim majstorom dela Torom. Sagovornici su ocijenili da postoji veoma dobar temelj za saradnju, dalje jačanje odnosa, a da su hrišćanske vrijednosti koje nas povezuju, ne samo dobar osnov, već i posebna inspiracija i odgovornost da te odnose učinimo još boljim.

Posebno mjesto pripada ikoni Filermosi, za koju je tokom razgovora potvrđen obostran interes da se nastavi saradnja na planu, najprije očuvanja njenog kvaliteta, a kasnije i stvaranju uslova za njenu veću dostupnost svim zainteresovanim vjernicima, što je zajednički interes. Postojanje ikone Filermose u Crnoj Gori, jedne od najvažnijih hrišćanskih relikvija, prema riječima novog ambasadora, šalje poruku da Crna Gora mora biti dio evropske zajednice.

Predsjednik je izrazio uvjerenje da će Crna Gora obezbijediti efikasno funkcionisanje vlasti i stvoriti uslove da se bavimo ovom i drugim temama u odnosima sa Suverenim Malteškim Redom.

U razgovoru sa ambasadorkom Južne Afrike potvrđena je obostrana zainteresovanost da se intenzivira bilateralna saradnja. Podijeljena su iskustva u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja predstavlja ozbiljan izazov na zdravstvenom i ekonomskom planu. Posebno su prepoznati potencijali u oblasti ekonomije, energetike, turizma i kulture. Predsjednik je uputio srdačne čestitke predsjedniku i narodu Južne Afrike povodom današnjeg nacionalnog praznika - Dana slobode.

Ambasadorka Sisulu je izrazila sreću da će predstavljati svoju zemlju u prijateljskoj Crnoj Gori, ocjenjujući da postoji mnogo potencijala i da se kroz zajednički rad puno toga može ostvariti.

Ocijenjeno je da djelovanje počasnog konzula u Južnoj Africi može biti još jedna karika za dalji razvoj saradnje, prije svega podstaknuti tradicijom dobrih odnosa sa afričkim zemljama iz vremena bivše Jugoslavije, a koje Crna Gora baštini kao vrijedno nasljeđe.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније