Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 04. 2021. 18:12 >> 18:13

RADULOVIĆ U ATINI

Grčka želi da vidi Crnu Goru u EU

Prijateljski i saveznički odnosi Crne Gore i Grčke, temelje se na intenzivnom političkom dijalogu i sadržajnoj saradnji, kao i čvrstom opredjeljenju da ojačamo naše ekonomske veze, ocijenjeno je tokom zvanične posjete Atini, na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendiasom.

Radulović je kazao da je Grčka dokazani partner i bliski susjed, te promoter evropske perspektive, koja se ogleda u kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Crnoj Gori. Sagovornici su kazali da dvije države ove godine obilježavaju jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što predstavlja dodatan podstrek unapređenju odnosa.

Dendias je rekao da Grčka podržava evropsku perspektivu Crne Gore, te je pohvalio crnogorsku Vladu zbog reformi u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Grčka je uz vas u težnji da postanete dio porodice EU", kazao je on, naglasivši da je njegova zemlja spremna da našoj državi pruži tehničku pomoć u pristupnim pregovorima.

On je istakao da EU mora poslati jasnu poruku podrške Zapadnom Balkanu, kao i da je taj stav potrebno naglasiti na narednom Savjetu za vanjske poslove.

Zajednički je ocijenjeno da bi sadržajne bilateralne odnose trebalo osnažiti novim modalitetima saradnje u oblastima investicija, robne razmjene, turizma, poljoprivrede i odbrane. Ministar je istakao značaj nastavka razmjene iskustava u turizmu, s obzirom na bogatu ekspertizu Grčke i orjentisanost Crne Gore kao turističke destinacije.

Na toj liniji, izraženo je zadovoljstvo povodom planiranog otvaranja konzulata Crne Gore u Grčkoj u Solunu, na čelu sa počasnim konzulom, što će doprinijeti daljem intenziviranju privredne i kulturne saradnje.

Govoreći o savezništvu u okviru NATO, Radulović je kazao da Crna Gora posebno uvažava činjenicu da je Grčka, zajedno sa Italijom, nosilac Programa zaštite vazdušnog prostora Crne Gore. Šefovi diplomatija su razmotrili mogućnost održavanja bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova ove godine, te saradnju diplomatskih akademija. Na toj liniji, bilo je riječi o inicijativi grčke strane za stažiranje naših diplomata u njihovom Ministarstvu, a Dendijas najavio je odluku grčke Vlade o uspostavljanju dodjele godišnje nagrade crnogorskim učenicima tamošnjih vojnih škola.

Tokom posjete Atini realizovan je susret i sa  direktorkom političkog kabineta premijera Grčke, ambasadorkom Eleni Sourani tokom kojeg je konstatovano da dvije zemlje imaju kvalitetan politički dijalog, o čemu svjedoči ova, kao i planirana posjeta premijera Krivokapića sredinom maja.

Sourani je iskazala zadovoljstvo što će prilikom učešća crnogorskog predsjednika Vlade na Delfi forumu biti upriličen susret sa premijerom Grčke Micotakisom. Ona je istakla da osim odlične saradnje u oblasti odbrane postoji prostor za unapređenje u sektorima ekonomije i turizma.

Crnogorski šef diplomatije takođe se susreo sa gradonačelnikom Kostasom Bakoianisom. U razgovoru sa prvim čovjekom Atine, Radulović je pozvao na kontinuirano povezivanje crnogorskih i grčkih opština kroz bratimljenje i realizaciju zajedničkih projekata u okviru EU programa. On je naglasio značaj komunikacije lokalnih parlamenata dva glavna grada sa ciljem razmjene najboljih praksi.

Gradonačelnik Bakoianis istakao je da Atina i Podgorica imaju mnogo sličnosti, ali i istih  problema, poput prostornog planiranja. On je istakao da postoje brojne mogućnosti za saradnju, naročito u oblastima zdravstva, kulture, kao i povezivanja mladih ljudi. U tom kontekstu predložio je potpisivanje Sporazuma o saradnji.

Takođe, on je iskazao interesovanje da se uskoro sretne sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i ministrima finansija i ekonomskog razvoja, kako bi razmotrili konkretne modalitete saradnje.

Tokom posjete Atini, Radulović je razgovarao i sa predsjednikom Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i spoljne poslove Konstantinosom Gkioulekasom. Tom prilikom, istaknuta je potreba daljeg snaženja parlamentarne saradnje, a ministar Radulović je informisao o namjeri Skupštine da formiraju grupu prijateljstva sa Parlamentom Grčke.

Radulović je, prilikom posjete Atini, položio vijenac na grob grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću Mavrovounijotisu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније