Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2021. 18:03 >> 23:39
19

VARHELJI PORUČIO

Ubrzati pregovore sa CG

Ključno je da Savjet EU usvoji pregovaračke okvire za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i da se ubrzaju pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom, ocijenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je danas ministre evropskih poslova zemalja članica EU, upoznao sa isporukom vakcina Zapadnom Balkanu kao i sa stanjem u pregovaračkom procesu.

„Obavijestio sam GAC (Savjet za opšte poslove) danas o dobrim vijestima o ponovnoj isporuci COVID19 vakcina Zapadnom Balkanu i o trenutnom stanju procesa pristupanja. Ključno je da Savjet EU usvoji pregovarački okvir za Albaniju i Sjevernu Makedoniju što prije i održi prvu međuvladinu konferenciju sa njima, kao i da ubrza pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom“, napisao je Varhelji na Tviteru.

Njemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio je, uoči sastanka ministara, da je EU posvećena jasnoj i odgovornoj evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan i pozvao EU da održi obećanja prema tom regionu.

Podsjetio je na stagnaciju u dogovorenom napretku integracija Albanije i Sjeverene Makedonije i naglasio da je u interesu svih da pristupni pregovori sa Tiranom i Skopljem počnu "što prije".

Rot se osvrnuo i na najavljenu isporuku 651.000 vakicina Zapadnom Balkanu, ocijenivši da je u pitanju još jedan jasan signal solidarnosti EU sa partnerima u regionu.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније