Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 03. 2021. 10:03   >>  10:03 24

PEN CENTAR

Podrška Čirgiću, Bratić da zaustavi pozive na linč

Crnogorski PEN centar daje punu podršku prof. dr Adnanu Čirgiću i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost koji ovih teških dana za građansku i slobodnu Crnu Goru pokazuju da politika "srpskog sveta" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije u potpunosti pokorila Crnu Goru, saopštio je predsjednik PEN centra Sreten Vujović.

On je saopštio da je jučerašnjim okupljanjem Cetinje, kao i mnogo puta do sada, bilo protagonist neprekidne borbe za crnogorske vrijednosti proklamovane 21. maja 2006. godine.

"Civilizovano i gandijevski, kako dolikuje svakome zapošljeniku Fakulteta te stanovniku i stanovnici gospodske Prijestonice, organizatori jučerašnjeg protesta ispred zgrade od nove crnogorske Vlade ugašenog Ministarstva kulture, iskazali su svoje neslaganje sa sistematskim udarom na montenegristiku", rekao je Vujović.

Smatra da je "honorarno angažovani penzioner Dragan Koprivica neprimjerenim činom provokativnog slanja poljubaca i gestikuliranja, izazvao revolt Cetinjana koji su mu odgovorili prkosno, onako kako samo oni znaju".

"Budući da se radi o amaterskome pozorišnom umjetniku, čitavu ovu 'predstavu' organizovao je s umišljajem ne bi li bacio ljagu na jedno građansko i mirno okupljanje, koje je do njegove provokacije proteklo u najcivilizovanijem duhu. Zato mu kao PEN centar poručujemo da se okane ovakvih rabota, jer one više govore o njemu nego o onima koje pokušava difamirati", kazao je Vujović.

Apelovao je na, kako kaže, "njegovu šeficu ministarku prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesnu Bratić da prekine s vrijeđanjem Adnana Čirgića i zaustavi pozive na njegov linč koji otvoreno dolaze s te visoke adrese".

"Jučerašnja objava resornog ministarstva klasična je slika totalitarne prakse obračuna s neistomišljenicima, intelektualcima i slobodnim građanima. Takvi fašistički maniri nijesu primjereni Vladi države koja pretenduje postati dio Evropske unije. Užasavajuće prijetnje upućene prof. dr Adnanu Čirgiću, koje su uslijedile nakon saopštenja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, upravo su rezultat crtanja mete ovome istaknutom crnogorskom intelektualcu", kazao je Vujović.

Najavio je da će crnogorski PEN centar upoznati međunarodnu zajednicu s narastajućim talasom fašizacije društva i aktivno stupiti u kontakt sa stranim ambasadama u Crnoj Gori, "kako bi ih upoznali s praksama aktuelne Vlade i njenim odnosom prema crnogorskim intelektualcima".

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније