Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2021. 11:04   >>  11:54

KORDIĆ-TIMONIJE

Vlada još snažnije nastavlja proevropski kurs

Vođena najboljim interesima svojih građana, Vlada Crne Gore još snažnije nastavlja proevropski kurs. Odlučni smo da ispunimo sve preuzete obaveze i budemo prva sljedeća država članica EU, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom.

Kordić je zahvalila na dosadašnjoj snažnoj političkoj i, posebno, ekspertskoj podršci Francuske kojom su značajno ojačani administrativni kapaciteti Crne Gore za vođenje pristupnih pregovora. Posebno je pohvalila doprinos francuskih eksperata i istakla važnost angažovanja francuske ekspertkinje u Kancelariji za evropske integracije zbog pružanja doprinosa koordinaciji poslova evropske integracije.

"Poručila je da je perspektiva članstva u EU snažan pokretač reformi u državama Zapadnog Balkana i istakla da je važno da politika proširenja bude visoko na agendi budućih predsjedavanja EU, kao i da države članice nastave da podržavaju reformske procese u zemljama regiona. U tom kontekstu je izrazila očekivanje da će primjena nove metodologije pregovaračkog procesa omogućiti korišćenje političkog dijaloga u većoj mjeri, u čemu vidi šansu za Crnu Goru", navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Ambasador Timonije je, kako se dodaje, istakao da Francusku raduje napredovanje Crne Gore prema EU, i da će ta država nastaviti da pruža ekspertsku podršku s ciljem uspješne transformacije crnogorskog društva i njegove pune integracije u EU.

On je pozdravio prihvatanje nove metodologije pristupanja EU, istakavši da očekuje da će njena primjena dati novi kvalitet procesu i ubrzati reforme, i na taj način doprinijeti boljoj pripremljenosti Crne Gore za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva u Uniji.

"Vjerujemo da budućnost čitavog regiona leži u Evropskoj uniji, ali je potrebno da države ispune sve kriterijume, a posebno u oblasti vladavine prava, kako bi spremno dočekale članstvo u EU", poručio je ambasador.

U tom kontekstu su, kako se navodi u saopštenju, razmijenili mišljenje o daljim potrebama za usavršavanjem službenika Kancelarije za evropske integracije i predstavnika pregovaračke strukture u okviru saradnje sa francuskim institucijama nadležnim za koordinaciju evropskih poslova imajući u vidu njihovo bogato iskustvo u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније