Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

22. 02. 2021. 06:59 >> 10:13
7

BANOVIĆ

Vlada će trajati sve dok Ura bude potrebna DF-u

Mandat Vlade Crne Gore trajaće duže nego što se trenutno čini uprkos uslovljavanjima, oštrim porukama i prijetnjama unutar parlamentarne većine, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

Smatra da će trajanje izvršne vlasti zavisiti i od Demokratskog fronta (DF), odnosno dok, kako je kazao, u tom savezu ne ocijene da im neki partneri, prvo Ura, više nijesu potrebni i da mogu sa blokom nacionalnih, prosrpskih partija sami formirati vlast.

Komentarišući opoziv više ambasadora, Banović koji je i sam ambasador Crne Gore u Londonu, ocjenjuje da je državi nanijeta velika šteta, pojašnjavajući da je Ministarstvo vanjskih poslova moglo da sprovede kadrovske promjene uz poštovanje procedure i uloge Predsjednika Crne Gore.

Vladajuća većina odustala je od donošenja tužilačkih zakona nakon oštrih kritika Evropske unije. Banović komentarišući kompletnu proceduru predlaganja i neusvajanje tih akata kaže da je namjera parlamentarne većine da brzo izvrši kadrovske promjene gdje god im odgovara, makar i to ne bilo u skladu sa zakonskim ili drugim pravnim aktima. Po principu, ako nije u skladu sa zakonom ili tamo nekom sistematizacijom – teško zakonu/sistematizaciji.

"Brojni su primjeri da vlast svoje uzavrele, 'oslobodilačke' nagone teško može uskladiti sa poštovanjem predviđenih procedura i političkog dijaloga na koji su pozivali prilikom izbora Vlade. Sve legitimne ciljeve mogu postići uz više strpljenja, više poštovanja prava i više demokratičnosti. Tako se krenulo i u izmjene zakona o tužilaštvu, brzo i olako, bez mišljenja evropskih partnera, bez razgovora sa opozicijom i NVO, izgubili vrijeme i nanijeli štetu i njihovoj vlasti i ukupnom stanju u Crnoj Gori", kazao je Banović.

Banović smatra da je dobro što su u jednom trenutku institucije predsjednika i premijera prihvatile razgovor i dogovor, u ovoj, kako je kazao, za Crnu Goru potpuno novoj situaciji. Za krhko političko stanje i stabilnost u zemlji, kako dodaje, bilo bi važno da zaista ispoštuju međusobne ustavne nadležnosti.

"Uprkos stalnim uslovljavanjima, oštrim porukama i prijetnjama unutar parlamentarne većine, mislim da će Vlada trajati duže nego što sada izgleda. Njen ,,građanski“ dio će žmuriti na sve šovinističke i hegemonističke aktivnosti, dok god postoje, da upotrijebim premijerove riječi, 'tajne, ali organizovane' niti koje su ih spojile davno pred izbore, dok spoljni mentori ne budu ocijenili da su zadovoljeni neki od važnih ciljeva. A prvenstveno, dok DF ne ocijeni da mu neki partneri, prvo Ura, više ne trebaju i da može sa blokom nacionalnih, prosrpskih partija sam formirati vlast, ova Vlada će trajati", kazao je Banović.

Ministarstvo vanjskih poslova opozvalo je više ambasadora Crne Gore. Savjetnica predsjednika države saopštila je da oni ne mogu biti opozvani bez njegovog potpisa. Kao nekadašnji ambasador Crne Gore u Londonu, Banović kaže da je ukupna situacija sa opozivom i vraćanjem svih ambasadora na konsultacije u Podgorici već nanijela prilično štete.

Kao ilustraciju navodi komentar visokog zvaničnika britanskog Forin Ofisa, kada je BiH nešto slično uradila prije dvije godine. "Nijesu svjesni šta sa ovim rade i kakvu poruku o svojoj zemlji šalju".

"Bojim se da smo ovim već prevazišli komšijsku bruku.Vlada ima nadležnosti vođenja spoljne politike pa i kadrovske, a predsjednik ima završne nadležnosti u proceduri imenovanja i opoziva, ne samo protokolarne. Nadao sam se da je to prilikom njihovog susreta razjašnjeno i dogovoreno i da će se oba principa ispoštovati. MVP je moglo da sprovede kadrovske promjene uz poštovanje procedure i uloge predsjednika. Sa manje javne demonstracije moći i sa vođenjem računa o elementarnom integritetu ambasadora, i ovih koje opozivaju i ovih koji već više od mjesec čekaju 'konsultacije' u Podgorici. Kad se već došlo u ovu situaciju, mislim da je na onima kojima je više stalo do ugleda zemlje, da urade što je dobro za taj ugled i da se ovo što prije okonča", kazao je Banović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније