Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2021. 12:20 >> 12:22

KORDIĆ-TRPKOSKI

Pojačati saradnju u evropskoj integraciji

Potrebno je valorizovati Sporazum o saradnji Crne Gore i Sjeverne Makedonije u oblasti evropske integracije i dinamiziranja saradnje pregovaračkih timova, jer, zajednički možemo doći do većeg kvaliteta u primjeni pravne tekovine EU i sveukupnom napretku u pregovorima, kazala je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom te države, Mihajlom Trpkoskim.

"Želimo da Sjeverna Makedonija uskoro započne pristupne pregovore s EU i računajte da ćete u tom procesu imati punu podršku Vlade Crne Gore", kazala je Kordić.

Glavna pregovaračica je istakla da Crna Gora, kako u Vladi, tako i u ostalim granama vlasti i civilnom društvu, posjeduje značajno znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa koje će rado podijeliti sa prijateljima iz Sjeverne Makedonije s ciljem ubrzanja njihovog evropskog puta.

U tom kontekstu je ukazala na potrebu valorizacije Sporazuma o saradnji dvije zemlje u oblasti evropske integracije i dinamiziranja saradnje pregovaračkih timova, jer, kako je navela, zajednički možemo doći do većeg kvaliteta u primjeni pravne tekovine EU i sveukupnom napretku u pregovorima.

Ona je upoznala ambasadora sa obavezama i ciljevima koje je Vlada sebi postavila u ovoj godini, a koje se prvenstveno odnose na unapređenje stanja u svim segmentima vladavine prava.

„Vlada je odlučna da u ovoj godini ostvari mjerljive rezultate u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi izražavanja i medija, jer će upravo napredak u tim oblastima biti ključan za boljitak života naših građana“, saopštila je Kordić.

Ona je istakla da su usvajanje i primjena evropskih standarda, koji će osigurati evropski kvalitet života naših građana, ključni su za države Zapadnog Balkana, i da na tom polju postoji dosta prostora za unapređenje regionalne saradnje.

Ambasador Trpkoski je zahvalio Crnoj Gori na kontinuiranoj podršci u procesu evropske integracije i odličnoj saradnji u okviru članstva u NATO-u.

„Izuzetno cijenimo podršku Crne Gore u procesu pristupanja EU i saradnja naših institucija je potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje“, istakao je ambasador.

On je prenio jasno opredjeljenje Sjeverne Makedonije da postane član evropske porodice.

Istakao je da je ta država posvećena reformskim aktivnostima i da je, u tom pravcu realizovan značajan broj obaveza, te da očekuju da evropski partneri valoriziju ostvarene rezultate i daju datum za zvanično otvaranje pristupnih pregovora.

Sagovornici su se saglasili da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da će sprovođenje reformi, potpomognuto regionalnom saradnjom, doprinijeti bržoj transformaciji i integraciji u EU, ali i osnažiti ekonomski razvoj regiona.

Razmijenili su mišljenje u vezi sa razmjenom iskustava u oblasti korištenja EU fondova, posebno u okviru pregovaračkog poglavlja 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније