Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 01. 2021. 16:06 >> 22:30

LIBERALNA PARTIJA CG

Nestručni potezi Vlade blokirali javne nabavke

Posljedica neusvajanja budžeta za 2021. godinu od aktuelne Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija direktno se negativno reflektovala na sektor javnih nabavki, i na ogroman broj od skoro 4.000 korisnika sredstava iz budžeta, uključujući i lokalne samouprave, upozoravaju u Liberalnoj partiji.

Kako navode u saopštenju, neznanje i neiskustvo sa viškom nadobudnosti i neosnovanog samopouzdanja i arogancije dovelo je čitav sektor javnih nabavki u komplikovanu situaciju u kojoj je skoro nemoguće usvojiti Planove javnih nabavki za 2021. godinu.

"Dva su ključna razloga: prvi je nepostojanje budžeta sa kojim će javne nabavke svih budžetskih korisnika raspolagati, posebno za nove budžetske korisnike i drugi, jer u velikom broju budžetskih korisnika nema odgovornih lica za potpisivanje plana javnih nabavki za ovu godinu. Ovakvim postupkom Vlade i resornog ministarstva prekršeno je više članova Zakona o javnim nabavkama, navešćemo za sad samo one najgrublje prekršene članove 82, 83 i 84 koji jasno kažu da je „Naručilac dužan da do 31. januara tekuće fiskalne, odnosno finansijske godine sačini plan javnih nabavki i dostavi ga nadležnom organu radi objavljivanja na portalu javnih nabavki.“ Kao i da „Postupak javne nabavke naručilac može da pokrene samo za nabavke koje su utvrđene planom javnih nabavki za tekuću godinu i za koje ima obezbijeđena finansijska sredstva budžetom ili na drugi način u skladu sa zakonom!“, objašnjavaju u LPCG.

Posebno je pitanje, dodaju, kako će se i na koji vremenski period donositi plan javnih nabavki, imajući u vidu da se privremeno finansiranje budžeta vrši na period od 90 dana.
"Jasno je da će zbog ovoga doći do drastičnog kršenja Zakona o javnim nabavkama koji je i u proteklih 40 dana 'pao' nebrojeno puta. U situaciji kad ne postoji usvojen budžet države Crne Gore za 2021. godinu, a finansiranje se uz kršenje zakona o Budžetu vrši iz privremenog budžeta nemoguće je izvršiti planiranje nabavki i pri tome obezbijediti poziciju budžeta, odnosno finansijskog plana na kojoj su planirana sredstva za javnu nabavku. Na koji način će se u razumnom roku vršiti ključne nabavke u sektoru zdravstva, kapitalnih investicija, izgradnje i održavanja infrastrukture i građevinskih objekata, odbrane i policije pitanje je na koje eksperti iz vlade nemaju odgovor. Kako će se sve ovo odraziti na funkcionisanje javne uprave znaćemo veoma brzo, a da će izazvati negativne posljedice po desetine hiljada građana koji su na direktan ili indirektan način zavisni od javnih nabavki koje država sprovodi, znamo već sad", navode u saopštenju LPCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније