Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 01. 2021. 18:31   >>  18:31 11

MEDOJEVIĆ

"Razgovori o kohabitaciji pokazuju slabost Vlade"

Razgovor predstavnika vlasti i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na temu kohabitacije pokazatelj je slabosti Vlade i nespremnosti da napravi diskontinuitet od režima Đukanovića, kazao je u razgovoru za Novu M lider PZP-a Nebojša Medojević.

Na razgovor predstavnika vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, sa Đukanovićem Medojević ne gleda blagonaklono. Prema njegovom mišljenju, taj razgovor pokazuje slabost Vlade jer, kako kaže, nije spremna da napravi otklon od režima Đukanovića.

“Apsolutno loš razvoj političke situacije u Crnoj Gori, umjesto radikalnih reformi, diskontinuiteta sa totalitarnim režimom, otvaranja dosijea, zabrane rada DPS-a, kako je to rađeno u Češkoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, početkom 90-ih godina. Mi imamo dijalog, neke dogovore, ispijanja kafa i zaista potpuno jedan negativan razvoj političkih procesa u Crnoj Gori, koji je možda i dogovoren i koji će se možda okončati poslije kongresa DPS-a, kada se malo podignu tenzije. Kad Đukanović i Krivokapić kažu ovo je kritična situacija, zemlja ne može da funkcioniše, blokada. Kako da riješimo sve ovo? Da riješe tako što će se poslije kongresa DPS-a, eventualno poslije izbora u Nikšiću, napraviti rekonstrukcija Vlade u kojoj će pored ovih struktura koje su sad najvjerovatnije ući i DPS”, smatra Medojević.

Lider PZP-a kaže i da nije zadovoljan raspodjelom mjesta po dubini. Politička partija koja učestvuje na izborima, navodi Medojević, mora i da vrši vlast kada osvoji pobjedu.

“Dakle, tu je sada vrlo teško funkcionisati. Recimo problematično je da neki kadar PZP-a dobije neko mjesto u Upravi, a da tamo mora da sprovodi politiku vlasnika Vijesti. Ne može da sprovodi politiku Pokreta za promjene jer mi nemamo tamo ni jednog ministra. Ne može da sprovodi ni politiku DF-a, evo da kažem najšire. Ne može da sprovodi ni politiku vladajuće koalicije jer ta politika se nije ni definisala. Nego imamo vladu koja je nametnuta spolja”, kaže on.

Vlada je, dodaje, izgubila bilo kakav kontakt sa većinom koja je podržava, a sa druge strane na nju utiču neformalni centri moći ili, kako kaže, vladari iz sjenke.

“Sigurno ne mogu biti zadovoljan kako je ova vlada formirana, kako ova Vlada funkcioniše i kako PZP participira u kreiranju politika Vlade, nikako. Mi uopšte nemamo kontakt sa Vladom. Iz takvog načina funakcionisanja proizilaze javna neslaganja. Ja ne kritikujem Vladu ja sam za nju glasao i podržao sam premijera, ali kritikujem glupe poteze, pogrešne poteze, nezakonite odluke, štetne odluke po javne interese i građane i tako da to ne ide kako treba”, navodi Medojević.

Komentarisao je i izjavu ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića da neće zapošljavati partijske kadrove te da će on iskljičivo odlučivati o tome ko će koje mjesto pokrivati.

“To izgleda ovako – kao da ja kažem neću glasati u Skupštini nijedan zakon koji dođe od Bojanića. Nije Bojanić postavio parlament, nije Vlada postavila parlament nego je parlament birao Vladu i postavio Vladu i ima pravo i da pita, a da ne govorim da vladajuće partije imaju pravo da učestvuju u vršenju vlasti. Kako će biti onda odgovorna za politiku u kojoj ne participiraju. Znači, jedna opšta konfuzija koja je posljedica te političke deformacije da je Vlada formirana ne na osnovu izborne volje građana nego na osnovu interesa neformalnih interesa moći. Dakle, oko Vijesti i dijela crkve”, ističe.

Medojević ne vjeruje u uspješnu borbu protiv korupcije i organozovanog kriminala u, kako kaže, ovakvom političkom okruženju i bez reformi. Nedavno hapšenje kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića smatra političkim trikom.

“Nisu ljudi sa kojima država treba ovako jeftino da se igra, kao što se igrala sa Mićunovićem. Treba snažno udariti, pohapsiti kompletnu strukturu, optužiti ih na bazi dokaza i naravno očistiti državne institucije od njihovih plaćenika. Ovako je ispao jeftin politički marketing. Ja sam to i najavio, sportski ribolov. Znači uhvatiš ribicu, poljubiš u ruku i pustiš. Jednostavno ovo je blamiranje države, tako se to ne radi, ali očigledno da ovdje Vlada, iza koje ne stoje političke partije koje čine većinu već stoje tajkuni druge porodice i neki segmenti crkve, očigledno i ne zna kako država funkcioniše, kako se to radi”, poručuje lider PzP.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja donijelo je rješenje o privremenom finansiranju za januar. Za Medojevića je čitav postupak oko finansiranja i zaduživanja od 750 miliona eura protivzakonit i neustavan.

“Ja imam osjećaj da se plaše da dođu da se suoče ti ministri. Da ne žele, da im je Skupština ispod nivoa. Neki konsultatnt za Aerodrome je sada izabran. Vidite, ni tendera, ni konkurencije, 1200 eura na sat čitamo da je honorar. Vidjećete koji će sve honorari isplivati kada saznamo koliko je pravna firma uzela za obveznice, koliko je uzela investiciona banka . Apsolutno od početka do kraja protiv ustavan, nezakonit i veoma sumnjiv posao sa aspekta korupcije”, ocjenjuje Medojević.

Osvrnuo se i na čestitku premijera Zdravka Krivokapića povodom Dana Republike Srpske i njegovo opravdanje da to nije bilo zvanično saopštenje crnogorske Vlade, već je saopšteno u telefonskom razgovoru. Takvo ponašanje Medojević smatra neozbiljnim jer, kako kaže, 80 odsto onih koji su glasali za koaliciju koju je predvodio Krivokapić sigurno su stava da je taj potez opravdan.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније